Beproevingen – Jan-Willem Anker

Titel: Beproevingen
Auteur: Jan-Willem Anker
Uitgeverij: Arbeiderspers
ISBN: 978 90 295 8778 5

Jan-Willem Anker, ooit begonnen met poëzie en jarenlang programmamaker bij Poetry International vergast ons in zijn nieuwste bundel “Beproevingen” op een verzameling korte gedachten waarin hij kleine, alledaagse thema’s oppakt en kort bekijkt.

De schrijfsels die daarvan het product zijn, vereisen de nodige interpretatie van de lezer. Want echt helder leesbaar zijn de meeste niet. En daar waar ze wel leesbaar zijn, is niet meteen duidelijk welk punt Anker nu eigenlijk wil maken.

Een voorbeeld, het stukje “Licht“:

“Hoe bescheiden van omvang licht ook is, dichtbij biedt het de illusie van een zon, zaklamp die ons bijschijnt in een aardedonker helaas”(p.46). Leuk verwoord, dat zeker, maar wat wil Anker hier nu mee? Wil hij iets zeggen, ons een boodschap meegeven? Als dat het is, dan slaagt hij hier niet al te best in. Of wil hij gewoon verwarren? Daar slaagt hij dan prima in, maar wat voegt het dan nog toe aan het leven van de lezer?

Heel eerlijk gezegd doen de meeste stukjes me terugdenken aan vakanties. Momenten, meestal diep in de nacht, of vroege ochtend waarop je met een stel reisgenoten in de kantine van het hostel zit. Lege flessen op tafel en de resterende whiskey wordt eerlijk gedeeld. Op zulke momenten heb je de meest wijze gesprekken. Althans, dat denk je dan. ‘s Ochtends vraag je je vertwijfeld af waar dat gewauwel vandaan kwam. Het zou me weinig verbazen als Anker dergelijke “sessies” als inspiratie heeft.

Leuk om te lezen als het ergens op een blog staat, maar om er nou een boekje van te maken in de hoop dat mensen het kopen. Nou, nee…

Waardering: 3/10


Lees “Beproevingen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.