Wie het mooist valt – Sara Novic

Titel: Wie het mooist valt
Auteur: Sara Novic
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 9188 6

“In Zagreb begon de oorlog om een pakje sigaretten.” (p.11) Ana Juric groeit op in Joegoslavië, waar in het begin van de jaren ’90 spanningen opkomen. Het uitbreken van de oorlog verandert haar op slag van een onschuldig kind in een volwassen vrouw. Tien jaar later woont ze in New York, waar ze wordt gevraagd iets te vertellen voor de VN. Het verleden, dat haar constante metgezel is, komt hierdoor in volle kracht weer naar boven. Dwars door alle manieren die ze had gevonden om ermee te dealen. Ze besluit terug te gaan naar haar geboortegrond.

Novic (met accentje op de C, dat ik niet uit mijn toetsenbord krijgt) schrijft bijzonder overtuigend en met oog voor detail. Zozeer dat ik me begon af te vragen hoe autobiografisch dit boek is. Ze was echter slechts 4 toen de oorlog uitbrak, hetgeen me gerust stelt dat ze sommige zaken uit het boek zelf niet heeft meegemaakt. Maar het boek raakt me. Vooral het slot van het eerste deel, het moment waarop ze voor altijd haar onschuld verliest, kwam keihard binnen.

Ik begon dit boek te lezen toen ik naar het ziekenhuis moest en ik kan je vertellen dat het geen aanrader is om publiek te lezen. Sommige stukken zijn zo sterk geschreven dat ze je aangrijpen. Ik hield het in ieder geval niet droog.

Waardering: 8,5/10


Lees “Wie het mooist valt” zelf!

wie-het-mooist-valt
</p?

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.