Vuur uit de hemel – Brendan Dubois

Titel: Vuur uit de hemel
Auteur: Brendan Dubois
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 5762 2

Het inmiddels tien jaar geleden, maar de Verenigde Staten gaat nog steeds gebukt onder de gevolgen van die ene fatale aanval.

Tien jaar geleden werden Amerikaanse militairen geraakt door tactische kernwapens. De VS bombardeerde als vergelding de lanceer-installaties. En toen ging het mis. Washington, New York, allerlei andere grote steden werden geraakt door kernbommen. De VS nam wraak door de Sovjet-Unie van de kaart te vegen. En dat allemaal omdat de Sovjets raketten naar Cuba brachten. Het is nu 1972, en de VS leeft nog steeds in een Staat van Beleg.

Brendan Dubois geeft in “Vuur uit de hemel” een pijnlijke boodschap af. Er had maar één dingetje anders hoeven te lopen en de Cuba-crisis uit 1962 had heel anders kunnen aflopen. Niet dat “Vuur uit de Hemel” een essay is over de gevaren van geopolitiek, echt niet. Het is vooral een thriller-annex-spionage roman.

De Journalist en het moordslachtoffer

De hoofdpersoon is Carl Landry, verslaggever bij de (gecensureerde) Boston Globe. Volgens sommige is hij een quotum-baby, die het baantje alleen heeft omdat hij oud-strijder is. Maar hij is vooral iemand die het naadje van de kous wil weten.

Als hij een moord op een veteraan moet verslaan, heeft Landry al snel door dat dit dezelfde man is die hem eerder aansprak met een “primeur”. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt en hij gaat -tot frustratie van zijn redacteur én de officiële toezichthouder van de censuur- verder op onderzoek. Hij komt daarbij een Engelse verslaggeefster tegen op wie hij al snel verliefd wordt. Samen ontdekken ze dat de dood van de veteraan iets te maken heeft met de gebeurtenissen in het Witte Huis die tot de vernietiging van de kernoorlog geleid hebben.

Bij hun zoektocht, worden ze door allerlei groepen achtervolgd, ontdekken ze allerlei dingen die de autoriteiten probeerden te verbergen en blijken ze de bestaande orde aan het wankelen te brengen.

Zo had het ook gekund

Na de eerste verwarrende momenten -waar ik mijn historische kennis op het boek probeerde los te laten- lukte het me om mee te gaan in de werkelijkheid waarin de Vietnamoorlog nooit gebeurd is, maar de Derde Wereldoorlog wel. Het lukte me om me volledig te laten doordringen van deze alternatieve werkelijkheid.

Toch blijft de echte werkelijkheid om aandacht vragen. Vooral op het moment dat hetgeen Brendan DuBois beschrijft soms wel erg veel lijkt op hoe de VS reageerde op 9/11. Goed, bij de aanslag in 2001 kwamen 3000 echte mensen om het leven en bij deze fictieve kernoorlog een paar miljoen fictieve. Maar de manier waarop het leger de boel overneemt vertoond enorme overeenkomsten. En dat is best knap, aangezien dit boek twee jaar voor 9/11 werd uitgebracht (in 1999, dus).

En net zoals we waarschijnlijk nooit precies zeker zullen weten hoe de gebeurtenissen na 9/11 écht gebeurd zijn (WMD in Irak..?), zo zit ook dit boek vol met leugens en bedrog. Gaat het de hoofdpersoon lukken om de VS te laten wederopstaan? Misschien dat de oorspronkelijke titel “Resurrection Day” wat dat betreft een beetje een spoiler is. Desalniettemin, “Vuur uit de Hemel” is verrassend spannend geschreven. Het voelt niet gedateerd aan, wat bij spionage/thrillers al snel het geval is. Daardoor is het, zelfs 20 jaar later, nog prima leesvoer.

Waardering: 7/10


Lees “Vuur uit de hemel” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.