Vriend of vijand – Tom Clancy en Mark Greaney

Titel: Vriend of vijand
Auteur: Tom Clancy en Mark Greaney
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0946 7

Wanneer op het omslag van een boek de namen Tom Clancy en Jack Ryan voorkomen weet je wat je kunt verwachten: een spannend verhaal, waarin de Amerikaanse helden de strijd aangaan met snode buitenlanders die ze, na wat tegenslagen, verslaan.

“Vriend of Vijand” is wat dat betreft niet anders. Wel anders is de setting dit keer: niet een of andere stoffige woestijn waar Al Qaida, ISIS of een op hol geslagen Rus fratsen uithaalt, maar het thuisfront. In “Vriend of Vijand” verkoopt een hacker geheime informatie die ISIS in staat stelt om op Amerikaans grondgebied toe te slaan en topfunctionarissen te vermoorden.

De ene na de andere aanslag vindt plaats en diverse hoge militairen en spionnen worden gedood terwijl ze zich veilig voelden. Ook spionnen in China en Iran worden ineens opgepakt.

President Jack Ryan zet alles op alles om deze thuiswedstrijd te winnen, dus ook de mannen van de Campus – een supergeheime organisatie waar ook zijn zoon Jack Jr. deel van uitmaakt. Dat deze organisatie wat onderbemand is, maakt het lastiger. Tijd om nieuwelingen aan te trekken en aan het werk te gaan.

Zoals altijd bij Clancy is “Vriend of Vijand” een vlot leesbaar en spannend, met een lekkere portie (grof) geweld. Het enige minpuntje is de wat grote dosis Amerikaans Patriotisme. Maar dat heeft Clancy altijd al gehad en Greaney, die na het overlijden van Clancy het stokje heeft overgenomen heeft daarin geen verandering gebracht. De schrijver weet heel goed wat zijn publiek wil lezen en geeft hen dat.

Waardering: 7,5/10


Lees “Vriend of Vijand” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.