In het veld – Jesse Loncraine

Titel: In het veld
Auteur: Jesse Loncraine
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1385 9

In zijn debuut “In het veld”  beschrijft Jesse Loncraine een beeld van de genocide in Afrika en het ontstaan van de zogenaamde kindsoldaten.  Als lezer wordt je meegesleurd in de beleveniswereld van slachtoffers en daders.

Het verhaal: Door zijn werk als  journalist in oorlogsgebieden  raakt Orin Perth steeds nauwer betrokken bij de onhoudbare situatie op het platteland van Afrika. Hij ontmoet tijdens het maken van een rapportage Christina Lokeka, een leerkracht. De ontmoeting vindt plaats op het moment dat haar man net vermoord is door de militie van een warlord en hoort dat deze haar 12 jarige zoon Paul hebben meegenomen. Ze vertelt hem haar verhaal.

“Paul is haar enige kind. Hij is mijn kind niet meer. Wat bedoel je? Nu hij bij hén is, ben ik niet langer zijn moeder. Ze zullen hem veranderen. Ze zullen hem drugs en leugens voeren totdat hij me is vergeten. Zijn hele verleden wordt uitgewist, en dan veranderen ze hem van een jongen in een moordenaar. Als ik hem ooit terugzie, herkennen we elkaar niet. Mijn zoon is dood. Er bestaan hulpprogramma’s zei Orin. Er is een weg terug. Nee, niet daarvandaan. Nee, je hebt niets gezien. En je weet niet waar je het over hebt.” (p.22)

Haar verhaal raakt hem diep. Hij schrijft een indrukwekkende rapportage over de moorden en ontvoeringen van kinderen. Als hij hoort dat de onderwijsbond net als de overheid weinig kan doen voor de ontvoerde kinderen besluit hij zijn eigen zoektocht naar Paul te starten.

Ondertussen is zijn eigen moeder Liz geopereerd en maakt zich zorgen, omdat ze hem niet kan bereiken en begint haar zoektocht in Afrika naar Orin. Terwijl zowel Liz en Christine ieder op hun manier worstelen met de verdwijning van hun zonen, proberen Orin en Paul in leven te blijven.

“Hij zou blijven doorlopen totdat hij erbij neerviel en niet meer overeind kon komen.”(p. 39)


”Hij wist dat hij niet moest klagen, maar elke keer dat hij een obstakel zag opdoemen verstijfde hij, en zijn gezicht vertrok van pijn als de versleten schokbrekers de klap niet konden dempen.”(p. 46)

Op een treffende wijze heeft Jesse Loncraine de zoektocht van 2 moeders en hun angsten weten weer te geven. Bij het lezen van “In het veld” lijkt het alsof je als lezer ter plekke bent en voel je de pijn van alle slachtoffers. Jesse Loncraine verteld verschillende verhalen in een boek: de ethiek van een journalist in een oorlogsgebied, de liefde van 2 moeders voor hun kinderen en verslaving aan drugs en aan gevaar.

Waardering:8/10


Lees zelf “In het veld” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.