Spookvloot – P.W. Singer & August Cole

Titel: Spookvloot
Auteur: P.W. Singer & August Cole
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0922 7

Het is de dag na “Back to the Future day”. Gisteren stond de hele wereld stil bij allerlei toekomstvoorspellingen uit 1989. Zou over 36 jaar een Spookvloot-day worden gehouden, om te zien in hoeverre de voorspellingen van Singer en Cole uitkomen? De uitgever grijpt in ieder geval met trots naar de classificatie dat “Spookvloot” de “Hunt for the Red October” voor de huidige generatie is. Hopelijk blijken de voorspellingen dan finaal uit de lucht gegrepen.

Singer en Cole voorspellen dat in 2026 een oorlog uitbreekt. De Chinezen vallen de VS aan. En doen dit op bijzonder high-tech wijze. Het eerste oorlogsslachtoffer valt op 300 km hoogte, in een ruimtestation. Vervolgens schakelen de Chinezen met enig gemak de electronische systemen van de VS uit, waarna Hawaii de volle laag krijgt. Eén kapitein ontsnapt en krijgt de opdracht om met allerlei afgedankte schepen het tij te keren.

De vergelijking met “The Red October” houdt zeker in het eerste deel van het boek stand. De voorspellingen schurken nauw aan tegen de huidige high-tech en verwachtte ontwikkelingen. Daarmee leest het boek hyperrealistisch, net zoals “The Red October” toen de Koude Oorlog op zijn heetst (koudst?) was. Het zou zomaar kunnen, wat de twee schrijven, en daardoor wordt het boek angstaanjagend.

Het tweede deel, daarentegen, valt in de standaardvalkuil waarin zovele Amerikaanse verhalen vallen. Het patriotisme viert hier hoogtij. Dit deel is dus veel minder krachtig. Het put uit allerlei eerdere werken, van “Midway”  tot “Red Dawn”.  Dit stuk zit boordevol actie, van de guerillastrijders tot de Spookvloot. Hier gaat de vergelijking met “The Red October” dus mank. Want dat boek was juist zo spannend door de constante dreiging dat er iets zou kúnnen gebeuren. Hier gebeurt continue vanalles. Maar dat de Amerikanen uiteindelijk zullen winnen, tja, dat is redelijk cliché…

“Spookvloot” begint dus enorm beangstigend en grijpend, en eindigt als gewoon een prima oorlogsboek.  Een beetje zoals “Saving Private Ryan” het vooral moest hebben van de eerste beelden. Die maakten de film. Zo ook “Spookvloot”: dat wordt geheel gedragen door het begin. En dat is prima, want het resultaat mag er zeker wezen.

Waardering: 7,5/10


Lees “Spookvloot” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *