Een seconde later – William R. Forstchen

Titel: Een seconde later
Auteur: William R. Forstchen
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1581 5

John Matherson is geschiedenisprofessor. Hij woont in Black Mountain, een klein plaatsje in North Carolina. Op de verjaardag van zijn dochter valt de stroom uit. In eerste instantie geniet hij van de rust, nu hij haar verschrikkelijke muziek niet meer hoeft te horen. Maar dan blijkt er meer aan de hand te zijn. Er zijn geen vliegtuigen meer. De nabijgelegen snelweg is helemaal stil. Alles waar electronica in zit is kapot.

De VS blijkt aangevallen te zijn. Door wie is onduidelijk. Terugslaan zit er sowieso niet in, want de oorlog was verloren voordat men doorhad dat er een oorlog was. De vijand gebruikte een electromagnetic pulse (EMP). Daardoor wordt het land technologisch een paar eeuwen teruggeworpen in de tijd. Geen airco, geen banken, geen computers, geen ziekenhuis, geen medicijnenfabrikanten.Forstchen beschrijft wat er gebeurt na de aanval. Het is een tijd van massale sterfte en een tijd waarin mensen heel ver gaan om te overleven. Zal het dorp erin slagen te overleven? En behouden ze daarbij enige beschaving?

Waarschuwing

Forstchen, zelf ook professor in militaire geschiedenis en de geschiedenis van de techniek, heeft “Een seconde later” expliciet bedoeld als waarschuwing. Met zijn waarschuwing is hij geslaagd, want het leidde tot vragen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In hoeverre de VS nu werkelijk is voorbereid op een EMP valt weinig te zeggen. Niet voor mij, althans, want je hoort er nooit wat over. En ook in Europa is het een kwetsbaarheid waar we liever niet over lijken na te denken.

Actueel

Toch is het thema bijzonder actueel. Sommige experts kijken met angst en beven naar een paar satellieten die door Noord-Korea zijn gelanceerd. Volgens hen zou het land met deze satellieten een EMP wapen hebben dat de hele tijd paraat is om de VS te raken.

Wanneer je dergelijke berichten leest, krijgt een boek als “Een seconde later” toch extra lading.

Meeleven

Die lading is echter niet onmisbaar. Want zelfs zonder de actualiteit is “Een seconde later” een heel boeiend en spannend boek. De personages zijn “echt” en de situaties zijn ook echt. Forstchen put uit een eindeloos reservoir aan historische gebeurtenissen om een “fictief” verhaal te bouwen.

Het beleg van Stalingrad, Vietnam, de tweede Wereldoorlog. Er zijn legio voorbeelden te gebruiken om te illustreren wat mensen doen wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen. En ook in “Een seconde later” is het lastig om het vernislaagje van de beschaving niet te verliezen. De manier waarop Forstchen dit op papier zet is beangstigend. De emoties van de personages zijn voelbaar. Daardoor heb ik een paar nachten veel te weinig geslapen. Ik kon het boek niet wegleggen, tot ik uiteindelijk uitgeput in slaap viel. Soms op een kussen dat nat was van onbewust geplengde tranen.

Waardering: 9/10


Lees “Een seconde later” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.