Red War – Vince Flynn en Kyle Mills

Titel: Red War
Auteur: Vince Flynn & Kyle Mills
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1811 3

Tijdens de Koude Oorlog was er één reden die ervoor zorgde dat de vlam niet in de pan vloog. MAD: Mutually Assured Destruction. Of, zoals de supercomputer in de film War Games (1983) concludeerde: “The only winning move is not to play”. Een rationeel speler met een lange termijn plan zal geen oorlog ontketenen. Maar wat als een van de spelers vreest niet lang te leven meer te hebben? Wat wanneer hij vreest dat zijn politieke rivalen hem bij het eerste teken van zwakte “verwijderen”? Wat als hij een oorlog nodig heeft om de aandacht af te leiden van zijn zwakke toestand? Wat als die persoon de president van Rusland is? Dan moet Mitch Rapp in actie komen.

Nu president Kroepin een hersentumor heeft, is het voor hem nog belangrijker dan ooit om de uitstraling te hebben van een krachtig leider, die opkomt voor de belangen van Rusland. Hij omringt zich door de paar mensen die hij vertrouwt en benoemt een van hen tot opperbevelhebber. Al snel komen ze met een plan: in een bliksemaanval willen ze de Baltische staten veroveren en daarmee het “historisch onrecht” ongedaan maken. De Baltische staten horen immers bij Rusland. Mits goed uitgevoerd, zal deze aanval tot een scheuring van de NAVO leiden, waardoor de positie van Rusland sterker is dan ooit.

Aan de andere kant vraagt de CIA zich af wat er in hemelsnaam aan de hand is. Kroepin, die altijd zo rationeel handelde om de macht stabiel te houden, begint allerlei acties te ondernemen die nergens op lijken te slaan. Mitch Rapp moet naar Rusland, waar hij een onwaarschijnlijke alliantie aangaat met een gezworen vijand. Elk vanuit eigen motieven strijden ze zij aan zij in een poging om Kroepin te stoppen en ondertussen ook de Derde Wereldoorlog te voorkomen.

“Red War” is een typische oorlogsthriller zoals Flynn er al meerdere schreef. Stoere mannen, met her en der een klein krasje op de ziel. Een onmogelijke missie en een explosieve situatie.

Dit alles heel duidelijk en overzichtelijk gebracht, waardoor “Red War” prima combineert met een bakje popcorn.

“Red War” is een lekker stukje vermaak.

Waardering: 7/10


Lees “Red War” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.