Red Cell – Mark Henshaw

Titel: Red Cell
Auteur: Mark Henshaw
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0916 6

Mocht je het ontgaan zijn, China is de nieuwe Bad Guy. Een paar dagen geleden schreef ik al over “Black Ops”, over een groepje Amerikanen die een door China gefinancierde terroriste dreiging moest neutralizeren; voordat de dreiging de VS vernietigde.

In “Red Cell” is het wat minder subtiel. Nadat Kyra Stryker haar missie in Venezuela ziet mislukken, wordt ze toegewezen aan een CIA-onderdeel dat als taak heeft om iedereen scherp te houden. Ze zit net op haar post, als Taiwan een paar Chinese spionnen arresteert. De boel escaleert en de VS spreekt China vermanend toe. En China reageert anders dan de Amerikanen gewend zijn. Niet langer meer timide, maar zelfverzekerd. China heeft namelijk een nieuw geheim wapen, waar het een oorlog mee denkt te kunnen winnen. Eén informant in China weet misschien meer, maar hij is zijn dekmantel kwijt.

Aan Stryker en haar nieuwe chef (Burke) de taak de informant in veiligheid te brengen en te achterhalen wat de Chinezen precies in stelling brengen. Om dan maar te hopen er iets tegenin te kunnen brengen.

“Red Cell” is een goedgeslaagde, dus spannende, mix van een spionagethriller en een actie-roman. Soms gaat het er subtiel aan toe, soms is grof geweld het enige instrument. De CIA-perikelen komen “echt” over. Mogelijk dat Mark Henshaws’ vorige baan als CIA-analist daar een rol bij speelt.

Het conflict tussen China en Taiwan is bekend, maar wordt waar nodig door Henshaw nog een beetje geduid en in een historische context geplaatst. Je leert dus per ongeluk ook nog een beetje door dit boek.

Toch wat bemerkingen; ten eerste over de vertaling. Hoewel op zich vaardig omgezet naar het Nederlands, staan er een paar kleine fouten in die lijken te suggereren dat de vertaler de taal kent, maar de context ontbeert. Zo wordt gesproken over een demonstratie met 50.000 mensen in het winkelcentrum van Washington. Nu lijkt het me onwaarschijnlijk dat die stad slechts één winkelcentrum heeft. Of dat er 50.000 mensen in passen.

Waarschijnlijker is dat de vertaler “Washington Mall” te letterlijk heeft geinterpreteerd. Maar de Washington Mall is geen winkelcentrum, maar een lange strip land die van het washington Monument helemaal naar het Capitool loopt, met aan weerszijden de belangrijkste musea van het land.

De andere kanttekening is niet nieuw: de propagandafunctie van dit boek. Te vaak komen er de laatste tijd boeken uit waarin China de nieuwe Bad Guy is. Boeken die bijdragen aan een wij-zij denken, aan een vijandbeeld. Boeken die bijdragen aan een escalatie van toekomstige spanningen. Heel simpel: dat jaagt me wat angst aan…

Waardering: 7/10


Lees “Red Cell” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.