Onder schot – Jack Coughlin

Titel: Onder schot
Auteur: Jack Coughlin
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1163 3

Een fraai staaltje marketing, de achterflap van “Onder Schot”. Een stoer kijkende Jack Coughlin, in uniform met een verzameling medailles waar je akelig van wordt. Het is duidelijk; dit boek over een sniper is geschreven door iemand met verstand van zaken.

Het verhaal van dit tweede deel in een serie begint in Bagdad. Midden in de “veilige” greenzone wordt een wetenschapper omgelegd. Door een sniper. Jammer, want de man zou gaan vertellen over een nieuw massavernietigingswapen. De dader is Juba. Een geradicaliseerde Brit die nu werkt voor een terroristisch meesterbrein. Na de aanslag mag Juba het nieuwe wapen testen in het veld. Honderden laten het leven. Kyle Swanson, officieel dood, wordt op jacht gestuurd.

“Onder schot” is een boek wat de hartslag af en toe verhoogt. Het is een redelijk realistisch boek, want net als in het echte leven zijn het niet altijd de good guys die winnen. De baddies hebben ook af en toe hun successen. Dit draagt enorm bij aan de spanning. Deze spanning wordt tot het eind vastgehouden, al zie je de cliffhanger eigenlijk al aankomen.

Die cliffhanger is ook gelijk een beetje jammer. Het is een beetje de trend in boekenland om een boek geen einde meer mee te geven, maar het concept “open einde” tot het maximale op te rekken. Het doel is duidelijk: de lezer aanzetten om ook het volgende deel te lezen. Denk bijvoorbeeld aan Harry Potter, waar je echt niet aan deel 4 hoeft te beginnen als je de voorgaande niet al kent.

Is dit nodig? Nee. Als kind las ik bijvoorbeeld de “Arendsoog” serie. Een imposante serie van tientallen boeken. Dikke boeken. Maar elk een zelfstandig verhaal, binnen een bekende setting. Las ik daardoor minder dan nu? Ik denk het eerlijk gezegd van niet. Sterker: als je bij Arendsoog een deel miste, niets aan de hand. Je leest gewoon een ander. Maar als je in een serie een deel mist, tja… dan heeft het eigenlijk niet zo zin om de nieuwste te kopen.

Het zou interessant zijn als dit eens onderzocht werd…

Dit zijpaadje verlatend, kijk ik weer naar het boek. Het is spannend, met voldoende uitgewerkte personages om boeiend te zijn. De actie is goed beschreven, maar ook de frustratie van het moeten wachten op het juiste moment. Of de wanhopige zoektocht naar de volgende stap. Knap gedaan Coughlin.

Waardering: 7-/10


Lees “Onder schot” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *