De Zwarte Cobra – Jack Coughlin

Titel: De Zwarte Cobra
Auteur: Jack Coughlin
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0816 9

Kyla Swanson kennen we al van “Onder Schot”. Hij opereert daar in het diepste geheim als een eenmansleger. In “De Zwarte Cobra” leren we hem beter kennen. Dit boek begint rond 1992, tijdens de Amerikaanse interventie in Somalië. De keiharde sniper ontmoet daar een vrouw en wordt hoteldebotel verliefd. Zo erg, dat ze zullen gaan trouwen. Tenminste, dat was de bedoeling, want ze wordt vermoord door een Somalische strijder. Swanson slaagt er niet in haar te redden, maar overmeesterd de man en zorgt dat hij in een Keniase gevangenis verdwijnt.

20 jaar later is de Somalische strijder van weleer uitgegroeid tot een keiharde Jihadist, met plannen die hem in de Islamitische wereld tot de nieuwe Osama Bin Laden moet maken. En als hij daarbij en passant wraak kan nemen op Swanson, dan is dat mooi meegenomen.

Swanson wordt, nietsvermoedend van de bloedvete waarin hij terechtgekomen is, al direct na de eerste aanslag toegewezen aan het team dat de terroristen moet pakken. Hij krijgt daarbij ondersteuning van Lucky, die er toen -in Mogadishu- bij was. Lucky en zijn oma mochten na de slachtpartij in Amerika komen wonen. En ja, ook zij staan op de dodenlijst van de Zwarte Cobra.

Auteur Coughlin schrijft lekker stijlvast. Toegankelijk en volgens een standaard Amerikaans stramien, met een soort Happy End. Alhoewel, in hoeverre het een Happy End is, daarover zou je kunnen twisten. Het gaat niet al te diep, hoewel je stiekem toch een paar dingen leert over het conflict dat tegenwoordig haast vergeten is. Want bij Somalië denk je tegenwoordig vooral aan piraterij. En misschien de film Black Hawk Down.

Coughlin lijkt alleen wel wat te hebben ingeboet in de spanningsopbouw. Bij “Onder Schot” zaten nog een paar verrassingen en spannende momenten, maar “De Zwarte Cobra” is wat lineair opgebouwd. Bovendien gooit Coughlin er af en toe wat verwijzingen en hints in die weinig toevoegen, en juist afbreuk doen aan het niet-voorzien van wat komen gaat.

Jammer? Alleen als je een literair pareltje wil lezen. Maar laten we wel wezen: als je daarnaar op zoek bent, pak je wel een Tolstoj uit de kast, of een Murakami. Toch? Voor de doelgroep: mannen die gewoon een lekker relaxt leesboek willen, met voldoende actie, af en toe een lekkere portie grof geweld en een duidelijke verdeling tussen de good guys en de bad guys, voor hen is “De Zwarte Cobra” ideaal.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Zwarte Cobra” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *