De vergeten kamer – Ann Mah

Titel: De vergeten kamer
Auteur: Ann Mah
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8366 1

“Een paar tellen later waren ze weg, en ik bleef alleen achter in de schemerig kelder, terwijl mijn vragen als opgerakeld stof om me heen dwarrelden en toen onbeantwoord weer neerdaalden” (p.39)

Master of Wine

De hoofdpersoon in “De Vergeten Kamer” is Kate. Kate woont in San Francisco en is sommelier. Ze neemt voor de derde, en laatste, keer deel aan “het Examen”. Een prestigieus examen om jezelf “Master of Wine” te mogen noemen. Wanneer Kate haar baan verliest heeft ze plots veel extra tijd om zich voor te bereiden. Ze beslist om naar Frankrijk te gaan om zich daar voor te bereiden op het familie domein bij haar oom Philipe. Ze kan hier helpen om de druiven te oogsten en het proces van wijn maken van dichtbij te volgen. Haar neef Nico, de zoon van oom Philipe, en zijn vriendin Heather, ontvangen Kate met open armen. Kate en Heather zijn goede vriendinnen en Kate vind het dan ook geweldig dat Heather met Nico getrouwd is.

Dagboek

Heather vraagt Kate om, in haar vrije tijd, de kelder van het domein mee op te ruimen. Omdat ze een B&B wil beginnen hebben ze ruimte nodig. Hierbij vinden ze in de kelder een verborgen kamer, met daarin foto’s en een dagboek van Helene. Hun interesse is gewekt en ze beginnen een onderzoek naar deze vrouw, tegen de zin van Philipe. Kate geeft echter niet op en komt erachter dat Helene hun oud-tante is.

Ik bedenk net dat ik ons allemaal in gevaar heb gebracht door die gedachten zo onomwonden op te schrijven. Ik moet dit dagboek beter verstoppen.” (P.156)

Het boek is opgesplitst in twee verhaallijnen. Je krijgt het verhaal dat zich nu afspeelt waarin Heather en Kate de ontdekking doen. En anderzijds krijg je de verhaallijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, verteld door Helene, in dagboekfragmenten. In de dagboekfragmenten ontplooit het leven van Helene zich en wordt er verteld hoe ze zich bij het verzet aansluit, hoe de relatie met haar stiefmoeder mis loopt en wat er gebeurd met haar twee broers.

Wanneer Kate in de kelder nog een ontdekking doet, namelijk een volledig gevulde wijnkelder, wordt oom Philipe woest. Hij verbiedt de dames om nog verdere onderzoeken naar Helene te doen. Zij willen echter de waarheid boven tafel krijgen en vinden dat de familiegeschiedenis opgerakeld moet worden. Daarom blijven zij natuurlijk ook verder graven in de geschiedenis.

De menigte popelde zo erg om ons te beschimpen dat niemand de tijd nam om zich over de waarheid te buigen. Handen rukten me mijn kleren van mijn lijf. Op straat werd ik met stokken geprikt. Scheermesjes trokken over mijn hoofdhuid en schoren me kaal. Mijn meest intieme lichaamsdelen werden met verf besmeurd, beschilderd met hakenkruizen.” (p. 353)

Parlez-vous français?

Mah gebruikt in haar boek heel veel Franse termen. Bij een groot aantal staat de vertaling er meteen achter. Een deel van de Franse woorden of zinnen worden in het boek echter niet vertaald. Dat bevordert de leesbaarheid van het boek niet, zeker als je Frans niet zo goed is.

Het boek is fijn om te lezen omdat je de twee kanten van het verhaal kan volgen. Ook kom je op het einde van het boek te weten hoe het vergaan is met Helene na de Tweede Wereldoorlog en wat er gebeurde met enkele andere belangrijke personages in het boek. Aan het privé-leven van Heather en Kate wordt voldoende aandacht geschonken. Hierdoor is het boek niet enkel gericht op de oorlog maar leest het voor een deel ook weg als een familieroman. Dit boek is fijn om tussendoor te lezen, maar is geen boek dat je uren achter elkaar kan lezen. Het mist een deel spanning waardoor je niet per se de neiging hebt om verder te willen lezen na een hoofdstuk.

Waardering: 6/10


Lees “De verborgen kamer” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.