Courtney’s Oorlog – Wilbur Smith

Titel: Courtney’s Oorlog
Auteur: Wilbur Smith
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 1002 5

“Romeo en Julia” mixen met “James Bond” (of eigenlijk: Mata Hari). Kan dat? Ja hoor. En de cocktail die daaruit voortkomt is prima te drinken.

Saffron Courtney is smoorverliefd op Gerhard von Meerback. En hij op haar. Ze genieten dan ook volop van de tijd die ze samen in Parijs doorbrengen. Toch hangt er een dreiging boven het stel. Een dreiging waar ze zich maar al te goed bewust van zijn. Ze beseffen dat dit weleens de laatste keer kan zijn dat ze elkaar zien. Courtney is Brits, Von Meerbach is Duits. Het is 1939 en de oorlog staat op het punt van uitbreken.

Ze beloven elkaar trouw en dat ze elkaar naar de oorlog weer zullen treffen. Maar hoe realistisch is dat? Gerhard wordt naar het Oostfront gestuurd als Luftwaffe piloot. Safron wordt getraind als geheim agent. Op hun manier vechten ze voor hun land.

Liefde of oorlog, wat is sterker?

Maar houdt de liefde stand, wanneer zij gedwongen wordt te doden? Kan hij ooit nog liefhebben, als hij met eigen ogen ziet welke oplossing de Duitsers verzonnen hebben voor het “Jodenvraagstuk”? Kan iets dat zo puur en fragiel is als de liefde overleven in een wereld die lijkt te worden voortbewogen door haat, vernietiging en waanzin?

Wilbur Smith weet de oorlog op overtuigende wijze te beschrijven. Dat hij in 1933 is geboren en de oorlog dus ook heeft meegemaakt zal daarbij zeker mee hebben geholpen. Alleen verkeerde hij toen in het relatief veilige Zuid-Afrika, waar hij geboren was.

De Afrikaanse link is in alle boeken van Smith redelijk duidelijk aanwezig. In dit boek is die link echter beperkt. Ja, Saffron Courtney komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en ook haar missies brengen haar af en toe die kant op, maar de schijnwerpers staan toch echt op de oorlogsgebieden in Europa en Rusland.

Voelbaar

Wat Smith heel goed doet in “Courtney’s Oorlog” is het voelbaar maken van de verschrikkingen van de oorlog, met daarbij de wanhoop die mensen kunnen voelen en de vertwijfeling waarmee ze zich blijven vastklampen aan dat laatste beetje beschaving. Die menselijkheid, die liefde is door het hele boek voelbaar.

Het einde komt onverwacht, maar toch ook niet. De traan die ik wegpink is wél volkomen onverwacht.

Waardering: 8/10


Lees “Courtney’s Oorlog” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.