Zwarte Weduwe – Tomas Ross en Carine Hartman

Titel: Zwarte Weduwe
Auteur: Tomas Ross en Corine Hartman
Uitgever: Uitgeverij Cargo
ISBN: 978 90 234 9897 1

Tomas Ross en Corine Hartman zijn allebei schrijvers van thrillers. Tomas Ross heeft er meer dan veertig geschreven en heeft de Gouden Strop zeker drie maal gewonnen. Corine Hartman is meerdere malen genomineerd voor de Gouden Strop en heeft een aantal Crimezone Awards gewonnen. Als deze talenten gaan samenwerken, dan kan het niet anders dan dat er een explosieve thriller ontstaat.

Explosief kan de “ Zwarte Weduwe” zeker genoemd worden. Het is een sensationele thriller. Tegen de achtergrond van aanslagen in Europa, doen de geheim agenten Carrie Montevagio en Adam Kaplan, die voor een geheime dienst van de NAVO werken, er alles aan om achter de identiteit van de daders te komen. Door onderzoek hebben ze een aantal verdachten op het oog.De verdachten van deze aanslagen lijken vluchtelingen uit het Midden-Oosten die in het kielzog van de ware ontheemden Europa binnen dringen. Echter, ze kunnen er niet helemaal de vinger op leggen. Ze worden ook dwarsgezeten door spionnen en andere veiligheidsagenten waarvan sommigen namen hebben die letterlijk uit de James Bond films komen.

Wat het onderzoek bemoeilijkt zijn de toevalligheden die niet kloppen en de dood van een prominent lid van de geheime dienst van de NAVO die wellicht de mol was. Hij pleegde zelfmoord door van zijn dak te springen bij een operatie. Ook hier lijkt het team van deze geheime dienst van de NAVO telkens achter de feiten aan te lopen. De baas van Carrie en Adam, Sir Charles Cavendish, vermoedt een andere mol binnen de organisatie. Maar wie zou dat kunnen zijn? Er volgt een race tegen de klok als blijkt dat er een aanslag in Amsterdam is gepleegd en de bedenkers van deze aanslag een volgende klapper beramen.

De Europese Unie en haar organisaties spelen een belangrijke rol in deze thriller. Daarnaast worden de Europese, politieke sentimenten haarfijn uit de doeken gedaan. Een belangrijk personage beweert profetisch: “Ooit…, zullen we toosten op de ondergang van de Europese Unie.” Wat dat gedeelte betreft is deze thriller zeer waarheidsgetrouw. Ook spelen de schrijvers in op de actualiteiten met de aanslagen in Brussel en het vliegveld van Zaventem. En passant worden ook andere fictieve aanslagen behandeld alsof die werkelijk zijn gebeurd hoewel dat niet zo is. Toch komt het heel geloofwaardig over omdat de daadwerkelijke aanslagen ook zo surrealistisch overkomen. Het is moeilijk te bevatten. In het boek wordt ook een complot-theorie betreffende de rechtse partijen in Europa onthuld die heel gedurfd is en interessant.

De personages in deze thriller zijn indrukwekkend en zouden zo uit een James Bond-film zijn geslopen. Ik wil niet teveel verklappen over hoe de titel in het boek terugkomt maar er zijn een aantal scenes waar de rillingen je over de rug lopen. Toch wil je verder lezen en dit boek was, zoals het een echte thriller betaamt, niet weg te leggen. Het duo Ross-Harman heeft een zeer geslaagde thriller geschreven en ik kan niet wachten tot dit duo met een nieuwe thriller komt.

Waardering: 9/10


Lees “Zwarte Weduwe” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.