De zaak Magritte – Toni Coppers

Titel: De zaak Magritte
Auteur: Toni Coppers
Uitgever:  Manteau
ISBN: 978 90 223 3335 8

“Ceci n’est pas un suicide”…

Twee jaar geleden verloor rechercheur Alex Berger zijn vrouw Camille tijdens de terreuraanslagen in Parijs. Sindsdien is hij een gebroken man. Hij kan het zichzelf niet vergeven dat hij op het moment van de aanslag niet bij haar was om haar te beschermen. Hij was toen een verdachte aan het verhoren. Zo miste hij ook haar laatste telefoontje. Gekweld door de schuldgevoelens zoekt hij troost in drank. Werken doet hij al lang niet meer.

Intussen worden Brussel en Parijs geteisterd door bizarre moorden. De speurders vinden telkens bij het slachtoffer een briefje met daarop  de tekst: “Ceci n’est pas un suicide”. Wanneer de naam Novak opduikt in deze zaak, neemt commissaris Leroux contact op met Alex Berger. Niemand anders kent Novak beter dan hij. 

In eerste instantie weigert Alex om mee te werken aan de zaak. Uiteindelijk besluit hij toch om het team te helpen, al doet hij dit eerder uit eigen belang. Novak was de verdachte die hij aan het verhoren was wanneer Camille stierf bij de terreuraanslag.  Gedreven door deze wraakgevoelens zet hij alles op alles om Novak te vinden… en zich te wreken.

Toni Coppers heeft “De zaak Magritte” geschreven op vraag van de erfgenamen van René Magritte. Door Coppers deze opdracht voor te leggen, wilden de erfgenamen stilstaan bij het feit dat het dit jaar exact 50 jaar geleden is dat de bekende surrealist stierf. Daarom heeft hij speciaal voor deze gelegenheid een nieuw hoofdpersonage gecreëerd: rechercheur Alex Berger.

“De zaak Magritte” is een vlot geschreven misdaadroman, waarbij de klemtoon vooral ligt op het rouwproces van Alex Berger. Zijn gevoelens zijn heel mooi en realistisch uitgewerkt. Schuld, verdriet, wraak,… alles komt aan bod gedurende het verhaal.

Door de diepere focus op het hoofdpersonage komt het moordonderzoek zelf wat op de achtergrond te staan. Het gaat traag vooruit, maar gelukkig komen we op het einde te weten wat het motief van de dader is en hoe alle slachtoffers, inclusief de dader, met elkaar in verband staan. Ook wordt de link met Magritte tijdens het lezen duidelijk.

Alhoewel terreur, moord en kunst zware thema’s kunnen zijn, heeft Toni Coppers dit alles verwerkt in een vlot geschreven boek dat makkelijk te lezen is. Al is de spanning niet altijd evenveel aanwezig doorheen het verhaal, toch maakt de schrijfstijl dat je verder wilt lezen in het verhaal. “De zaak Magritte” heeft mij dan ook gevoelsmatig erg aangesproken.

Ik denk dat Toni Coppers met Alex Berger een interessant nieuw hoofdpersonage heeft gecreëerd. Wat mij betreft mogen er nog boeken volgen rond Alex Berger. Door het sterk neergezette karakter kan dit wel eens een even groot succes worden als zijn boeken rond Liese Meerhout.

Waardering: 7/10


Lees “De zaak Magritte” zelf!

</p?

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.