Een zaak van liefde – Lisa Appignanesi

Titel: Een zaak van liefde
Auteur: Lisa Appignanesi
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 9934 3

De schrijfster Lisa Appignanesi is van origine Poolse maar groeide op in Canada en Frankrijk. Eerdere boeken van haar, zoals Alles over de liefde uit 2011 waren internationale bestsellers. Haar “Een zaak van liefde” met de ondertitel “Misdaden in de naam van hartstocht en waanzin” is een onalledaags boek. Het is een non-fictie boek dat verhaalt over misdaden die uit hartstocht zijn gepleegd (Crime Passionel). Naast de daders gaat het boek vooral ook over de rechtbankdrama’s, de emoties, de deskundigen die iets vertellen over de geestestoestand van de verdachten.

Het boek is in drie stukken verdeeld. Deel een heet “Groot-Brittannië”, deel twee heet “Frankrijk” en deel drie heet de “Verenigde Staten”. Alle drie de stukken spelen zich af eind negentiende eeuw, begin twintigste eeuw. In het eerste deel gaat het over Christiana Edwards en wat ze de Bonbonmoorden noemden. Deze moorden speelden zich eind 19e eeuw af. Lisa Appignanesi beschrijft al haar casussen met spanning en met gevoel voor decor en sfeer.

Je waant je in die specifieke periode waarbij aandacht voor detail die tijd tot leven roepen. Daarnaast beschrijft ze ook helder hoe de moorden door de politie werden beschreven en uitgelegd. Het lijkt te bizar voor woorden: bonbons waren ingespoten met vergif en die werden als cadeau afgeleverd. Wat verrassend is dat de sfeer in de rechtbank en het proces ook fascinerend beschreven worden. De periode die ze beschrijft is lang geleden maar wordt met kennis van zaken opgetekend. Alles moet dan ook in die context bekeken worden. Het is interessant om te lezen hoe de behandelmethodes in die tijd waren en de veranderende houding van het publiek.

In deel twee gaat het over Marie Bière. Het hoofdstuk begint met: “Tijdens de koude winterdagen en –nachten van de laatste maand van 1879 stalkte de 31-jarige concertzangeres Marie Bière, gedeeltelijk vermomd met een hoed met brede rand en een monocle, haar minnaar door de straten van Parijs.” (p.158). Dit zet direct de toon van de rest van de hoofdstukken in dit gedeelte. Lisa Appignanesi informeert ons over de psychologie van de hoofdpersonages alsof ze deze personages tot in de puntjes gesproken en geanalyseerd heeft.

Marie Bière was dolverliefd op Robert Gentien die haar eigenlijk een beetje aan het lijntje hield. Dit speelt zich af in een periode waarin het voor een vrouw die zich gerespecteerd wilde zienmoeilijk was om ook een carrière te hebben. Ondanks de wrede en brute moorden die gepleegd worden, aangespoord door hartstochten, de zogeheten crime passionel wordt ook aandacht aan de menselijke kant van de personages besteed.

In het derde deel gaat het om de moord op Stanford White, een rijke, flamboyante, cultureel onderlegde architect. Aan het begin van de 20e was hij zeer geliefd bij de crème de la crème van de beau monde New York. Hij raakte geïntrigeerd door de jonge, charmante danseres Evelyn Nesbitt die als een voorloper van Marilyn Monroe gold. Nesbitt’s man schoot Stanford White dood. Het verhaal laat zien hoe ongeremde hartstochten zelfs de zogenaamd meest beschaafde mensen, tot alle niveaus, in haar greep heeft.

Het boek leest als een detective en ondanks de omvang van het boek leest het boek als een trein. Zoals eerder aangegeven is dit niet een alledaags boek. Vooral voor diegenen die van detectives en thrillers houden is dit een aanrader, met als opmerkelijk detail dat alle personages in dit boek daadwerkelijk bestaan hebben.

Waardering: 8/10


Lees “Een Zaak van Liefde” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.