In Wolfskleren – Simo Hiltunen

Titel: In Wolfskleren
Auteur: Simo Hiltunen
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6941 2

Eerst waren daar de Zweden. Van het ene op het andere moment, zo lijkt het, werd het thriller-genre door deze Noorderlingen overgenomen. En nu lijkt het schrijversvirus overgeslagen te zijn naar Finland. Simo Hiltunen debuteert met “In Wolfskleren” en doet dit op overdonderende wijze!

“In Wolfskleren” gaat over misdaadjournalist Lauri Kivi. Opgegroeid in een gewelddadig gezin heeft hij precies de kwaliteiten opgebouwd die hem zo goed maken in zijn werk. Vooral voor zijn specialisme: gezinsdrama’s. Wanneer een politieagent zijn gezin vermoordt en daarna zichzelf ombrengt is Kivi snel ter plaatse. De zaak lijkt hem kant-en-klaar aangeleverd, maar dan besluit hij dat het tijd is voor een thema-katern over gezinsmoorden. Hij spreekt met overlevenden en begint te vermoeden dat de gezinsdrama’s van de afgelopen jaren het werk van een serie-moordenaar zijn.


Terwijl hij zijn onderzoek uitbreidt, leren we zijn geschiedenis kennen en zien we zijn worsteling met het Kwaad in zichzelf. Zijn demonen. Hier laat Hiltunen zien dat hij een schrijver van niveau is, want als lezer begin je onzekerheid te voelen. Is Kivi wel wie hij lijkt te zijn? Is hij wie hij denkt dat hij is? En kloppen de verdenkingen die in het verhaal naar boven komen?

Regelmatig tovert Hiltunen een verrassing uit de hoge hoed. Dit dwingt je om op te blijven letten. Hoewel ook de alerte lezer zich regelmatig zal afvragen hoe het mogelijk is dat het verhaal de hele andere kant op gaat dan verwacht.

“In Wolfskleren” is spannend. Ongelofelijk spannend. Complex, diepgravend en bijzonder boeiend. Eigenlijk een boek wat enorm moeilijk is te recenseren, want je moet toch ook wat kanttekeningen maken, toch? Nou, twee dan: hier en daar zit er nog een spelfout in (foei!). En die namen…die Finse namen… voor mij is het af en toe nagenoeg onmogelijk om de personages uit elkaar te halen, want die namen lijken allemaal hetzelfde. Veel V’s en Z’s en rare lettergrepen die op de een of andere manier niet lijken te kloppen. Tja, Finse namen he.

Wanneer je bij een boek zo diep moet graven om een kritiekpuntje te vinden, kun je ook gewoon bekennen: ik heb genoten!

Waardering: 9/10


Lees “In Wolfskleren” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.