Waarom Quella? – Abdellah Cheikh

Titel: Waarom Quella?
Auteur: Abdellah Cheikh
Uitgever: Uitgeverij PAMAC
ISBN: 978-90-813-673-1-8

Het gisteren verschenen boek Waarom Quella? is Abdellah Cheikh debuutroman. Het vertelt het verhaal van Rayan Ferdi, een begaafd politieman van Marokkaanse afkomst, die Utrecht als zijn werkterrein heeft. Ferdi is in de stad een beroemd man, aangezien hij al een aantal spraakmakende moorden heeft opgelost. Ferdi is ook een gepijnigd man, doordat zijn vrouw in een drive-by shooting het leven verloor.

Ferdi en zijn collega worden opgeroepen om de moord op een privédetective op te lossen. Ze komen er al snel achter dat er heel veel verdachten zijn voor de moord. Velen hebben redenen waarom de man dood moest. Maar, ook de hond, Quella, werd dood aangetroffen. Waarom deze hond? Wat was er aan de hand.

Het duo verkent de diverse verdachten, en redeneert scherp. Het is duidelijk dat de auteur grote fan is van de “grote detectives”. De verwijzing naar Sherlock Holmes in het verhaal zelf is goed gevonden, en toont duidelijk aan waar Cheikh een groot deel van zijn inspiratie vandaan haalt. Jammer is wel dat de scherpzinnigheid van Ferdi af en toe een beetje betweterig overkomt.

Heel leuk is de manier waarop Cheikh de “allochtonen-troetel-cultuur” en de houding van “de Nederlander” tegenover de Marokkaan oppikt. Rotopmerkingen over de “landgenoten” van Ferdi komen voorbij, en Cheikh heeft het ook een paar keer over “het voorbeeld zijn voor alle Marokkanen” en dat soort hooghartigheden. Opmerkingen die de auteur ongetwijfeld ook wel eens heeft “mogen” krijgen.

De uiteindelijke ontknoping is klassiek: het blijkt toch weer iemand anders te zijn. Zo anders dat het me een dag duurde voordat ik eindelijk de details doorhad. Of dit ligt aan een onduidelijk schrijfwijze, of aan mijn slaperigheid toen ik het boek uit had, weet ik niet.

Waarom Quella? is een leuk boek voor op het nachtkastje, om elke avond even een half uurtje in te lezen. Klein minpuntje: de taal. Onder het motto: “Op alle slakken zout leggen”, moet even opgemerkt worden dat er een aantal type-fouten in de uiteindelijke tekst zijn geslopen. Daarnaast zijn er een paar grammaticale fouten merkbaar. Veelgemaakte fouten, zoals het verwisselen van als/dan en dergelijke fouten.


Waarom Quella? zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.