Struikelbank – Sybren Kalkman

Titel: Struikelbank
Auteur: Sybren Kalkman
Uitgever: Ellessy
ISBN: 978 90 866 0197 4

Eigenlijk is het bizar. We hebben al kunnen genieten van de ondergang van ABN-Amro in “De Prooi”, zowel in boekvorm als in een goed opgezet theaterstuk. Ook de ondergang van Enron (“The Smartest guys in the room”) en AH (“Het Drama Ahold“) waren goed opgezet en ontwikkelden zich tot bestsellers.

Waarom heeft het dan zo lang moeten duren voordat een schrijver deze waargebeurde feiten oppakte voor een spannende misdaadthriller? “Struikelbank” van Sybren Kalkman is voor zover mij bekend de eerste Nederlandse misdaadthriller tegen de achtergrond van de kredietcrisis.

In “Struikelbank” heeft een gepensioneerd accountant de pech in een gijzeling met dodelijke afloop terecht te komen. Hij is nieuwsgierig naar de toedracht en gaat op onderzoek uit. Hierbij ontdekt hij een bijzonder vuil spel, dat tot hoog in de financiële wereld gespeeld wordt.

Omdat ik zelf een financiële achtergrond heb, lees ik “Struikelbank” waarschijnlijk anders dan het brede publiek. Zo kon ik me enorm ergeren dat een naam van een van de eerste banken die ten onderging aan de kredietcrisis fout werd gespeld, vooral omdat het een paar pagina’s later wél goed ging.

Ook merk ik dat ik vooral aan het zoeken was naar welke bank de “AB-bank” nu eigenlijk moest voorstellen. Diverse andere banken werden met naam genoemd, dus die zijn het niet. Was het DSB? Of toch Rabo waar Sybren Kalkman zijn meeste inspiratie vandaan haalde?

““Struikelbank” is gebaseerd op drie aan de praktijk ontleende gevallen,” vertelt Sybren, tot voor kort zelf accountant, enthousiast, “maar ze hebben zich voorgedaan nadat ik al met pensioen was. De kredietcrisis barstte los in 2007, toen was ik al weg bij KPMG. Accountants hebben geheimhoudingsplicht, maar mijn ervaring bij KPMG speelt natuurlijk wel door in het boek. Daarnaast heb ik elk van de gevallen vereenvoudigd en heftiger, crimineler, gemaakt. Ondanks de overdrijving ligt wat ik beschrijf toch nog vrij dicht bij de werkelijkheid. Misschien dat het daarom de Haarlemse debuutprijs 2011 heeft gewonnen.”

Maar dat soort overpeinzingen zijn natuurlijk slechts “beroepsdeformaties”. Waar het om gaat is de inhoud; een web van intrige, relaties, ingewikkelde derivaten en een vleugje sex en SM. Waarom die laatste aan het boek is toegevoegd is mij niet helemaal duidelijk, want het voegt eigenlijk niet veel toe.

Het einde kwam voor mij als een verrassing, vooral omdat het me, gezien de eerdere voorvallen, bijzonder onwaarschijnlijk voorkomt dat iemand zo kan veranderen. Het voegt echter wel iets toe aan het verhaal.
Waardering: 7/10


Lees “Struikelbank” zelf!

– Helaas, niet verkrijgbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.