Strafexpeditie – S. Craig Zahler

Titel: Strafexpeditie
Auteur: S. Craig Zahler
Uitgever: Q
ISBN: 978 90 214 5844 1

Jules Bettinger is een harde politieman. Eigenlijk gewoon een klootzak. Het zijn zijn woorden, die iemand er uiteindelijk toe aangezet hebben zelfmoord te plegen. Bettinger krijgt de keuze: een andere baan zoeken, of overplaatsing naar Victory, Missouri.

Hij kiest voor Victory. Wat een hel. De hoogste misdaadcijfers, moorden zijn aan de orde van de dag en het lokale politiekorps is verrot tot op het bot. Bettinger wordt voorgesteld aan zijn partner, die recentelijk is gedegradeerd omdat hij een drugsdealer kreupel heeft geslagen.

Bettinger houdt de rug sterk en maakt zich niet bepaald geliefd bij zijn collega’s. En dan worden er opeens een paar agenten vermoord. En niet snel daarna nog een paar. Bettinger en zijn collega’s sluiten een wapenstilstand en gaan op jacht. Zijn zij de volgende?
“Strafexpeditie” is een bijzondere thriller. Uniek. De hoofdpersoon maakt een ontwikkeling door, en ook als lezer verschuif je naarmate de ontwikkelingen zich opvolgen. In het begin lijkt het zo duidelijk, zo zwart-wit, wie er aan de goede kant van de streep staat en wie niet. Maar die grens vervaagt al snel.

Erg knap is ook de manier waarop Zahler schrijft. Als je thrillers leest, kom je vaak zat gruwelijkheden tegen. Maar bij dit boek voelde ik af en toe echt walging. Begon mijn maag vervelend te doen. Ik heb dit boek echt een paar keer vol afkeer weggelegd. Maar een paar minuten later las ik toch weer verder. De sfeer, de totale wanhoop van het stadje. Het is bizar. Stel je jezelf een ghetto voor en een post-apocalyptische wereld. Iets als uit Mad Max. Vermenigvuldig dat een paar keer en je hebt een beeld van de Godforsaken Hellhole waarin Bettinger verzeild is geraakt. Gelukkig woont zijn gezin veilig, ruik een uur rijden van de stad.

Zelfs het lettertype hielp mee bij dit boek. Ik weet niet waarom, want volgens mij is het niet eens een afwijkend lettertype, maar de wanhoop en hopeloosheid springt van de pagina’s.

In een woord: briljant!

Waardering: 10/10


Lees “Strafexpeditie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.