Snoeihard – Jens Lapidus

Titel: Snoeihard
Auteur: Jens Lapidus
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0335 9

Jens Lapidus kennen we van de Stockholm trilogie; drie dikke pillen die ons geboeid de Stockholmse onderwereld insleuren. “Snoeihard” is Lapidus zoals we hem kennen, maar dan in extra geconcentreerde vorm. “Snoeihard” is namelijk geen dikke roman, maar een verhalenbundel met daarin 12 korte verhalen. Geen lange omschrijvingen dus dit keer, maar snel, op een paar pagina’s, een sfeer neerzetten, personages introduceren en naar een ontknoping toewerken.

Het korte verhaal is duidelijk een heel ander genre dan de romanvorm. Een genre dat Lapidus net zo goed in de vingers blijkt te hebben als de roman. Sommige verhalen spelen in de rechtbank, andere in een verhoorkamer, een ander zelfs in Iran. Soms introduceert hij nieuwe personages, soms gebruikt hij personages die we al kennen, zoals Natalie, Jorge of Babak. Maar elk verhaal opnieuw bouwt hij vanaf het begin een gevoel van suspense op, en werkt hij toe naar een eind met een twist.

Lapidus kennende heb je bij een aantal verhalen wel een voorgevoel waar het heen gaat, maar bij een paar andere komt hij met een verrassing uit de hoge hoed. En bij eentje zit je je even af te vragen of hij het wel zelf geschreven heeft, zozeer wijkt het thema af van wat we gewend zijn. Maar de stijl en de spanning zijn hetzelfde.

Het lijkt erop dat Lapidus nog veel meer in zijn mars heeft dan alleen de trilogie. Iets zegt me dat hij nog lang niet uitgeschreven is.

Waardering: 8-/10


Lees “Snoeihard” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.