Schoonmaaktips van een Huurmoordenaar – Hallgrímur Helgason

Titel: Schoonmaaktips van een Huurmoordenaar
Auteur: Hallgrimur Helgason
Uitgever: Meulenhoff
ISBN: 978 90 290 8532 8

Het verhaal uit “Schoonmaaktips van een huurmoordenaar” lijkt in eerste instantie op een standaard misdaadverhaal: Tomislav Boksi, in “het milieu” beter bekend als Toxic is huurmoordenaar, die al 66 hits op zijn cv heeft staan. Ook zijn laatste kill slaagt, alleen blijkt hij hier net de verkeerde persoon omgelegd te hebben. Hij wordt dus gedwongen het land te verlaten. Op het vliegveld doodt hij nog even iemand om diens identiteit te kunnen stelen. Nu is hij dominee Friendly, die onderweg is naar IJsland. Daar wordt hij opgewacht door een enorm gelovig echtpaar, dat zelfs een religieuze zender heeft.

Toxic leeft zich zo goed en zo kwaad in in zijn rol, maar moet ook daar op een gegeven moment op de vlucht en weer elders onderduiken.

Tot zoverre leest het boek als een spannend boek waarvan er veel meer zijn. Maar halverwege het boek lijkt het alsof er iets “knapt”. Ineens neemt het verhaal, en het leven van Toxic een wending, die het hele boek ineens in een ander daglicht zet.

Iets waarin dit boek ook van de rest afwijkt is de schrijfstijl. De roman wordt gekenmerkt door een heerlijk sarcastisch gevoel voor humor. Zo steelt Toxic een auto: “Ik duik vanaf de andere kant van de straat in de auto en ga ervandoor. Hij rent de straat op en zwaait me in de binnenspiegel vriendelijk uit. De IJslanders zijn een beleefd volkje”. Heerlijk! Dat leest toch een stuk lekkerder dan “Ik pikte de auto en schuurde ervandoor, terwijl de eigenaar schreeuwend achter me aankwam”? Dit soort humor -soms subtieler, soms directer- komt in het hele boek voor, waardoor het echt een genot wordt om verder te lezen.Â

Bovendien slaagt Hallgrímur Helgason erin om de hoofdpersoon op sympathieke wijze neer te zetten. Het is en blijft natuurlijk een huurmoordenaar, maar gaande het verhaal leer je de man te respecteren en te waarderen. Je begint in te zien waarom deze man is geworden wat hij is geworden. Het enge hierbij is dat je op een gegeven moment het gevoel krijgt dat het ook jezelf had kunnen zijn.Â

Meesterlijk, humorvol en sympathiek, dat is “Schoonmaaktips van een Huurmoordenaar”, beschreven in drie sleutelwoorden.


Lees “Schoonmaaktips van een huurmoordenaar” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.