Rechtvaardig Vermoord – J.D. Robb (Nora Roberts)

Titel: Rechtvaardig vermoord
Auteur: J.D. Robb (Nora Roberts)
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7556 7

“Rechtvaardig vermoord” is inmiddels al de elfde J.D. Robb. In deze futuristische reeks politiethrillers-slash-bouquetreeksboekjes volgen we Eve Dallas, die inmiddels al een jaar getrouwd is met Roarke. Roarke is een man die alleen bestaat in boeken: schatrijk, zeer succesvol zakenman die altijd tijd vrij maakt om zich met het werk van zijn vrouw te bemoeien, dominant maar zorgzaam en weet ik veel wat een vrouw allemaal in een man verlangt. In vorige recensies schreef ik mijn irritatie over dit onrealistische personage al van me af, maar in de laatste delen lijkt Robb wat meer balans te hebben gezocht.

In “Rechtvaardig vermoord” komt naar voren wat eigenlijk al een paar delen aan het ontstaan is: de krachtige Eve begint zich wat te ergeren aan de manier waarop Roarke voor haar wil zorgen. Geen idee of Nora Robers/J.D. Robb dit express in het verhaal heeft toegevoegd, maar de spanning tussen de twee aspecten van de liefde wordt steeds duidelijker: aan de ene kant wil je beschermen en beschermd worden, maar aan de andere kant wil je voor vol aangezien worden. Eve heeft dat in ieder geval wel. Ze weet zich beschermd. Maar aan de andere kant wil ze haar eigen boontjes doppen. In “Rechtvaardig vermoord” leidt dit tot ruzies (ja, inclusief de goedmaakseks).

Dit is niet in de laatste plaats omdat de zaak waar ze zich over moet buigen een aantal moorden op politie-agenten betreft. Een belangrijke verdachte is een voormalige zakenpartner van Roarke, die hem nog altijd wil terugpakken voor iets uit het verleden. Deze verdachte bedreigt Eve op subtiele wijze. Ook via een andere weg ontdekt Eve dat zij weleens het doelwit van de volgende aanslag kan zijn. Roarke voelt zich dus schuldig dat zijn verleden zijn vrouw bedreigt.

Nora Roberts/J.D. Robb probeert een weg te vinden tussen de twee uitersten van het spectrum, of eigenlijk moet ik zeggen: diverse spectra. Zorgzaam versus sterk, goed versus kwaad, werk versus privé. Ze heeft de juiste balans wat mij betreft nog niet helemaal te pakken, maar het geheel is al een stuk geloofwaardiger dan eerdere delen. Los van de geloofwaardigheid draait “Rechtvaardig Vermoord” natuurlijk om het verhaal. Immers, je koopt geen Roberts omdat je op zoek bent naar literaire diepgang. Dit soort boeken koop je omdat je even vermaakt wilt worden, omdat je even afleiding wilt van werk of zorg. Die verhaallijn zit in dit boek wel goed. Er zitten een paar laagjes in en de plotlijn is precies complex genoeg om je te dwingen scherp te blijven.

Waardering: 7,5/10


Lees “Rechtvaardig vermoord” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.