Kind van de rekening – Jordan Harper

Titel: Kind van de rekening
Auteur: Jordan Harper
Uitgeverij:Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 452 1683 6

Tot voor kort had ik nog nooit van Jordan Harper gehoord. “Kind van de rekening” is zijn eerste misdaadroman. Eerder heeft hij meerdere korte verhalen geschreven en gewerkt als muziekjournalist, filmscripts beoordeeld en geschreven voor tv. Lezen over misdaad is al sinds hij klein was een passie van Jordan Harper. Zijn Opa was een gevangenisbewaarder, die messen maakte in zijn vrije tijd en sliep met een pistool onder zijn kussen. “Kind van de rekening” is aan hem opgedragen. Van “Kind van de rekening” heeft Jordan Harper inmiddels een filmscript geschreven. Nu maar afwachten of er een film gaat komen!

“Kind van de rekening” vertelt een heel menselijk verhaal over een vader en zijn dochter die verstrikt raken in het web van de Aryan Steel bende en in aanraking komen met crystal meth en corrupte politieagenten. Dat ze moeten stelen en geweld gebruiken om eruit te zien te komen staat Polly, 11 jaar, wel aan! Wanneer ben je nu eigenlijk een “Kind van de rekening”? Als het aan mij gevraagd zou worden, zou ik meteen aan een echtscheiding denken. Maar, dat is het niet in dit geval!

Crimineel verleden

In “Kind van de rekening” wordt Polly meegesleurd in het criminele verleden van haar vader Nate McClusky. Hoe? Op een dag staat hij bij haar school om haar op te halen. Voor haar is dit vreemd, omdat ze denkt dat hij nog in de gevangenis zit. “Polly was elf en had haar vader bijna de helft van haar leven niet gezien, maar ze wist meteen wie hij was. En toen ze hem zag staan, wist ze nog iets anders. Hij moest ontsnapt zijn. Haar vader was een schurk en een dief en ze wist niet beter of hij zat in de gevangenis. Hij was liever een schurk dan een echtgenoot of een vader – dat zei haar moeder altijd tegen haar.” (p.16)

Maar of dit allemaal klopt?

Het liefste wil Polly om hulp roepen en hard wegrennen, maar ze stapt toch bij hem in de auto. Waarom? Ze is eenzaam en niet geliefd op school. In haar mentale ontwikkeling is ze verder dan haar leeftijdsgenoten en dus valt ze op. En dat is niet altijd prettig. “Ze negeerden haar, zoals leeuwen gazellen negeren als er al bloed op hun kaken zit. Zelfs op dit krankzinnige moment, waarop haar ontsnapte criminele vader als in een scène uit een griezelfilm over haar heen gebogen stond, voelde Polly de opluchting van het sukkeltje dat door iedereen genegeerd werd.”(p.17)

Rollercoaster

Nate is geen prater, hij neemt Polly mee in de auto en bij toeval hoort ze dat haar moeder en stiefvader niet meer leven. Wat volgt is een rollercoaster aan emoties. Ze ontsteekt in een razende woede en wil uit de rijdende auto springen. Nate kan haar nog net op tijd tegenhouden. Hij neemt Polly mee naar een motel en verteld haar wat er aan de hand is. In de gevangenis heeft Nate een man omgebracht, die de broer van de leider van de Aryan Steel bende was. De leider van de Aryan Steel bende, Crazy Craig, heeft levenslang en heeft allerlei stromannen van andere bendes in en buiten de gevangenis.

De Aryan Steel bende heeft daarom een doodvonnis op hem, Polly en haar moeder uitgevaardigd. Door een vormfout is Nate op vrije voeten gekomen en nu op de vlucht. Hij begint Polly elke dag te trainen in het incasseren van klappen, vechttechnieken en wurgmethodes. Wat er volgt is een aaneenschakeling van geweld, die Polly steeds leuker begint te vinden.

Verraad

Nate geeft aan dat naar de politie gaan geen optie is en ze gaan op weg naar vrienden. Onderweg leert hij Polly om te gaan met een honkbalknuppel en waarschuwt haar voor mensen met bliksemtattoos. “Sla hem met die knuppel en maak dat je wegkomt. Als je iemand – en dan bedoel ik iedereen – met een blauwe bliksemtattoo op zijn arm ziet , sla je met de knuppel en dan sla je nogmaals.”(p.29) 
Als ze op de plaats van bestemming arriveren herkent Polly net op tijd een man met een bliksemtattoo. Ze  zijn verraden en weten net op tijd weg te komen.

Emoties

Polly begint steeds meer te genieten van het leven dat ze samen met haar vader leidt. Nate is er soms bang van, als hij ziet hoe ze verandert. “Zo voelde Polly dat, dat ze van buiten stil en kalm was, maar dat binnen in haar de bijtende stormen woedden. Ik kom van Venus. Misschien was dit wel de reden dat haar verstand niet leek te werken zoals bij anderen. Dat ze altijd maar zat te denken en nooit eens vrijelijk en losjes met iemand kon praten, zoals anderen deden.”(p.25)

Ze beramen samen een plan om de Aryan Steel bende te ondermijnen, door overvallen te plegen. Hun buit bestaat uit crystalmeth en geld. De crystalmeth spoelen ze door het toilet. Het geld houden ze om van te leven. Dat dit niet goed kan gaan, ligt voor de hand. Het is slechts een kwestie van tijd.

Met zijn bondige schrijfwijze heeft Jordan Harper mij wel weten te verrassen, alleen had ik moeite om het boek uit te lezen, omdat het voor mij niet spannend genoeg was. Als lezer blijf je jezelf wel voortdurend de vraag stellen, hoe het afgaat lopen voor Nate en Polly. Ook op de achtergrond gebeurd er best veel. De hoofdstukken zijn kort en krachtig en er staat boven waar het zich afspeelt. Dit maakt dat er overzicht blijft. Het vertelperspectief wisselt namelijk elk hoofdstuk. Als je wilt weten hoe ver de liefde van een vader voor zijn dochter kan gaan, dan moet je beslist “Kind van de rekening” lezen!

Waardering: 7,5/10


Lees “Kind van de rekening” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.