Het moment van de afrekening – Willem-Anton Hoogveld

Titel: Het moment van de Afrekening
Auteur: Willem-Anton Hoogveld
Uitgever: Boekscout
ISBN: 978 94 022 3816 7

Toen Willem-Anton Hoogveld een jaar of zestien was, ontdekte hij dat hij op jongens viel. Hij had met klasgenoot Marcel van Velzen een bijzondere band. De populaire jongens voelden haarfijn aan dat ze “anders” waren en maakten gebruik van deze kwetsbaarheid om de twee te pesten. Dit drijft Marcel tot zelfmoord.

Drie decennia later is Willem (Wim) vermogensbeheerder. Hij doet goede zaken. Niet alleen voor zijn cliënten, ook voor zichzelf. Hij roomt namelijk een deel van de vermogens af en verstopt dit op Zwitserse bankrekeningen. Dan wordt hij gewezen op een conferentie in zijn geboorteplaats. Eén van de sprekers is Johan Veenstra, de pestkop van weleer. Wim besluit de conferentie te bezoeken, om na afloop af te rekenen met Veenstra. Hij begint met de voorbereiding op de moord.

“Het moment van de Afrekening” had een redelijk rechtlijnig boek kunnen worden. De auteur, die als pseudoniem de naam van zijn hoofdpersoon heeft gekozen, kiest er echter voor om in zijn boek “verschillende maatschappelijke thema’s met elkaar te combineren en daar ook zijn persoonlijke ervaringen en soms wat cynische blik op los te laten” (achterflap).

Dat is nogal ambitieus. En vooral in het begin van het boek zorgt dit voor een lastig leesbare brij aan tekst. De zinnen zijn kort en staccato geschreven en de schrijver lijkt teveel in te weinig tijd te willen beschrijven. Hierdoor zwalkt het boek een beetje in verschillende richtingen. Een beetje coming-out/coming-of-age, een beetje sociaal activisme voor gay rights, een beetje whitecollar crime en een beetje moord. Maar een echte keuze lijkt niet gemaakt te worden.

Gelukkig lijkt de schrijver langzaam aan zijn koers te bepalen. Het verhaal krijgt een richting en wordt daardoor een stuk beter leesbaar. Langzaam begint het personage Wim tot leven te komen. De twijfels, de boosheid, het rationaliseren van wat hij gedaan heeft, doet en gaat doen… ze dragen bij aan de geloofwaardigheid van het personage.

Ik wil niet al teveel prijs geven. Wel kan ik opmerking dat ik het mooi vind hoe “Het moment van de afrekening” eigenlijk nooit echt komt. Dit boek is een opsomming van verschillende afrekeningen, de ene groter dan de andere. Het boek heeft geen motto, maar “Karma is a bitch” zou een goede kunnen zijn. Niet in de zin dat slechte daden worden gevolg door onheil, wel in een meer spirituele zin. We moeten allemaal leven met onze daden en de gevolgen die dit voor ons heeft. En zo ontstaat er een keten van leed waarin het slachtoffer verwordt tot dader, de dader tot slachtoffer.

Ondanks de wat moeizame start blijkt “Het moment van de afrekening” nog een prima boek te zijn geworden.

Waardering: 7-/10


Lees “Het moment van de afrekening” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.