Het appartement – S.L. Grey

Titel: Het appartement
Auteur: S.L. Grey
Uitgever: Overamstel Uitgeverij
ISBN: 978 90 443 5165 1

“De deur knalt open en drie mannen van wie de gezichten verborgen blijven onder bivakmutsen stormen de kamer in. In hun handen flikkert ijzer: messen, keukenmessen, zoals ik die keurig naast elkaar in de keuken heb hangen.” (p.57)

Mark en Steph wonen met hun dochtertje, Hayden, in Kaapstad – Zuid Afrika. Wanneer ze op een dag worden overvallen in hun huis staat heel hun wereld op z’n kop. Ze voelen zich niet meer veilig in hun huis ondanks allerlei veiligheidsmaatregelen. Dankzij een bevriend koppel komen ze op het idee om een huizenruil te doen. Ze dromen er immers al een tijd van om eens naar Parijs te gaan. Het lijkt de ideale gelegenheid om deze droom uit te laten komen.

Mark is eerst niet zo te vinden voor het idee, maar Steph overtuigd hen. Ze zetten hun huis op de website en komen in contact met “de Petits”. Een koppel dat hun appartement in Parijs aanbied voor een huizenruil. Alles wordt voorbereid en Mark en Steph kunnen vertrekken.

Eenmaal aangekomen in Parijs is niet alles zoals ze verwachtte. Ze hebben geen internet in het appartement, het is in een veel slechtere staat dan de foto’s deden vermoeden en het appartement bevind zich een een gebouw dat verder helemaal leegstaat. Uitgezonderd één dame. Van de Petits ontbreekt elk spoor, zij komen nooit aan in Kaapstad. Waar zijn ze gebleven? Tevergeefs probeert Steph met hen in contact te komen. Hun romantische voorstelling van de huizenruil valt in het water. Wanneer ze enkele lugubere ontdekkingen doen besluiten ze terug te keren naar huis, maar ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Problemen met de boeking, problemen met hun creditkaart,…

Vreemde thuiskomst

Eens terug thuis wacht hen niet de rust die ze gehoopt hadden. In hun huis lijken er dingen verandert te zijn. Sommige dingen staan niet meer op hun plaats, er duiken onbekende spullen op, het alarm gaat herhaaldelijk af zonder oorzaak. Wat is er aan de hand? Er is immers niemand in hun huis geweest aangezien de Petits nooit zijn komen opdagen.

De relatie van Mark en Steph komt sterk onder druk te staan, vertrouwen ze elkaar nog wel? Welke rol speelde het bevriende koppel dat hen op het idee bracht van de huizenruil? Wat is er gebeurd met de eerste dochter van Mark waarnaar regelmatig verwezen wordt in het boek? Waar zijn de Petits gebleven? En wat is er nu echt aan de hand met het ‘spookappartement’ van de huizenruil?

Verwachtingen niet helemaal waargemaakt

Het boek voldeed jammer genoeg niet echt aan mijn verwachtingen. Het eerste deel van het boek komt vlot op gang, je maakt kennis met het gezin van Mark, de overval wordt beschreven, er wordt verwezen naar het overleden dochtertje van Mark,… Maar in het tweede deel wordt S.L. Grey wat te langdradig. Er gebeuren in Kaapstad nog allerlei vreemde dingen, Steph doet onderzoek naar de Petits, de relatie tussen Mark en Steph wordt op de proef gesteld,… Maar het verhaal mist voor mijn gevoel diepgang. Er gebeuren te veel dingen die ik me niet kan voorstellen, misschien is het genre niet helemaal mijn ding. Er zit wel iets van fantasie in het boek (geesten, hallucinaties) en dat is minder mijn genre.

Het positieve aan het boek is dat elk deel van het verhaal verteld wordt vanuit het oogpunt van zowel Mark als Steph. Je krijgt zo een inzicht in hoe Mark en Steph dezelfde dingen toch anders ervaren en beleven. Dat maakt het als lezer wel boeiend, de stukjes van het verhaal die je bij Steph mist lees je vaak in het volgende hoofstuk bij Mark terug.

Goede opbouw

De opbouw van het boek is goed. Je leest eerst wat het probleem is bij het koppel, namelijk de overval en de gevoelens die ze daaraan overhouden. Daarna hun belevenissen in Parijs en hun ontdekkingen terug in Kaapstad. Er wordt ook regelmatig verwezen naar de gevoelens die ze steeds weer krijgen bij verschillende gebeurtenissen na de overval. Ook is het wel interessant om te weten wat er met de overleden dochter van Mark gebeurde, want hier wordt in het begin regelmatig naar verwezen zonder dat je weet wat er nu precies gebeurde. Als je dit weet begrijp je ook bepaalde reacties van Steph beter.

Al bij al was het boek vlot leesbaar, in het begin zeer aangenaam, naar het einde toe wat langdradig.

Waardering: 6/10


Lees “Het appartement” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.