Harteloos – Cees Smit

Titel: Harteloos
Auteur: Cees Smit
Uitgever: Trivium Uitgeverij
ISBN: 978 90 791 8023 3

In 2008 recenseerde ik “Krijg ik nog een zoen van je”. Dit boek, geschreven door Cees Smit, ging over de opnieuw opbloeiende liefde waar de onheilswolk van een naderend overlijden overheen hing. De royalties die Smit met dit boek ontving, gingen naar de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg.

Inmiddels is dit boek aan haar 9e druk toe, en heeft het volgens Smit al ruim € 33.000 opgeleverd voor hospices. Dat zijn mooie zaken. Dit succes moedigde Smit aan om nog een goed doel te steunen met een boek. Het goede doel is de stichting Light for the World, dat oogoperaties in Afrika uitvoert.  Het boek is “Harteloos” geworden.

Harteloos is een totaal ander boek dan “Krijg ik nog een zoen van je”. Dat eerdere boek haalde haar volle kracht uit de emotionele lading, extra versterkt door het besef dat het verhaal over liefde in het aangezicht van de dood gebaseerd is op ware feiten. Voor “Harteloos” heeft Smit gekozen voor een heel ander genre; de misdaadthriller.
Het begint bij een dodelijke schietpartij in de buurt van  Nijmegen. De chirurg die de man probeerde te redden (Féline Eklund) komt in contact met financial Edward van Breukelen. Edward is er door de politie bijgehaald omdat de dode een visitekaartje met diens naam op zak had.

Daarmee begint voor hen beiden de ellende, want ze blijken verzeild geraakt in een gigantische vastgoedfraude, georganiseerd door de Bulgaarse maffia.

Het verbaasde me dat er in dit boek geen link aanwezig is tussen het verhaal en het goede doel dat door de opbrengsten gesteund wordt. Hoogstwaarschijnlijk zit de link in de achtergrond van de schrijver; Smit is sinds een paar jaar blind en wil met de operaties zorgen dat anderen het zicht wel behouden.

Door het afwezig zijn van die duidelijke link in het verhaal mist “Harteloos” echter de hele sterke emotionele lading die “Krijg ik nog een zoen van je” wel had. En dan val je als lezer terug op de pure leesbaarheid van het verhaal. Hoe is de schrijfstijl. Hoe waarschijnlijk zijn de gebeurtenissen. Hoe spannend is het eigenlijk?

Bij “Krijg ik nog een zoen van je” beschreef ik de stijl van Smit als volgt: “Geen stilistische spitsvondigheden, geen literaire eureka-momenten. Nee, hij vertelt gewoon een verhaal. Een verhaal dat inderdaad geen enkele opsmuk nodig heeft. Want de emoties in het verhaal spreken voor zich, wie kent niet die intense verliefdheid? Wie kent niet de pijn als iemand om wie je veel geeft wegvalt? Smit heeft de juiste toon gevonden, door zich niet te buiten te gaan aan moeilijkdoenerij zit je als lezer geen boek te lezen, je zit in het verhaal.”

Ook bij “Harteloos” is de stijl ontdaan van opsmuk. Hij vertelt een verhaal. Maar de magie ontbreekt. Als thriller komt “Harteloos” eerlijk gezegd niet heel goed uit de verf. Het plot bevat een paar verrassingen, maar slechts één hiervan heb ik niet van mijlen ver zien aankomen. Ook valt in dit geval de staccato schrijfstijl meer op dan eerst.

Verder beschrijft Smit de situatie af en toe te uitgebreid. Hij laat personages hun gedachten hardop in zichzelf uitspreken. Hiermee wordt ons veel voorgekauwd en blijft er weinig te raden meer over. Daarmee zaagt hij aan de pijler van het genre, want een thriller is een thriller juist door het niet-weten. Tenslotte valt op dat de dialogen bijzonder formeel zijn. Zinnen zijn grammaticaal honderd procent ABN en iedereen spreekt op een manier die doet vermoeden dat ze minimaal een paar keer op communicatiecursus zijn gezonden. Dit doet onnatuurlijk aan, waardoor je minder in het verhaal kunt meegaan.

Het doet me eerlijk gezegd pijn dat ik niet positiever over dit boek kan oordelen. Want ook ik gun Light for Life alle inkomsten die het kan ontvangen, elke € 35 is al immers al genoeg voor een zicht-reddende operatie.

Maar het zo onjuist zijn “Harteloos” positiever te beoordelen dan wanneer het een “gewoon” boek zou zijn. Al staart de titel me nu wat verwijtend aan…

Waardering: 5,5/10


Lees “Harteloos” zelf!

– Helaas (nog) niet verkrijgbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.