Over de grens – Michael Connely

Titel: Over de grens
Auteur: Michael Connely
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7697 7

Michael Connely schrijft twee soorten thrillers. Aan de ene kant de legal thrillers met Mickey Haller, de Lincoln-advocaat, in de hoofdrol. Aan de andere kant de politiethrillers met ijzervreter Harry Bosch. And never the twain shall meet. Want een advocaat en een politieman, die leven in twee verschillende werelden. De een wil bewijsmateriaal onderuitschoppen, dat de ander met zoveel offers bij elkaar harkt.

Maar ja, in het laatste boek over Bosch –“Brandhaard” – nam diens carrière een onfortuinlijke wending. En nu is hij “gepensioneerd”. Haller, een bekende, vraagt hem te helpen in een zaak. Zijn client is namelijk onschuldig. Tja, dat zeggen alle verdachten, maar toch wordt Bosch nieuwsgierig. En dan blijkt een de verkrachtingsmoord waarvoor iemand vast zit, toch heel anders in elkaar te zitten.

De grootste verrassing van dit boek is dat Bosch voor de verdediging gaat werken. De titel verraadt het eigenlijk al een beetje, maar toch is dit een richting die redelijk ongehoord is. Want hoe vaak zat hoofdpersoon Bosch niet te klagen en te zeuren over die figuren die hun cliënten vrijpraten op onnozele vormfouten? En nu is hij er zelf zo eentje aan het worden. De worsteling met dit verraad aan zijn oude broeders bij LAPD loopt dan ook als een constant thema door het verhaal. Aan de andere kant doet Bosch niets wat hij niet altijd al deed: hij probeert te achterhalen wie de schuldige aan het misdrijf is.

Zoals altijd schrijft Connely vlot en vaardig. “Over de grens” wordt nergens saai of voorspelbaar (al denk je dat laatste soms wel) en Connely laat wederom voldoende open eindjes voor een vervolg. Dat laatste had ik na “Brandhaard” eigenlijk niet meer verwacht.

Waardering: 8/10


Lees “Over de grens” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.