De memoires van Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

Titel: De memoires van Sherlock Holmes
Auteur: Sir Arthur Conan Doyle
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7270 2

Het heeft de BBC behaagd om een nieuwe televisieserie te produceren; eentje waarin Sherlock Holmes naar het heden wordt gehaald. Omdat de BBC een goede reputatie heeft als het aankomt op series, én omdat Sherlock Holmes eigenlijk het CSI van vóór forensisch onderzoek is, zal deze serie ongetwijfeld een groot succes worden.

Een uitgelezen excuus dus om  “De Memoires van Sherlock Holmes” opnieuw uit te geven. Het boek is oorspronkelijk uitgegeven in 1894 maar is ook 120 jaar later nog uitermate onderhoudend. Al is het 1/12e minder dan had gekund.

Want Sir Arthur Conan Doyle schreef in zijn eerste uitgave 12 verhalen, waarvan er in deze uitgave slechts 11 terugkomen. Waarom het avontuur met de kartonnen doos niet is opgenomen is me onduidelijk. Is dat omdat er ruimte moest worden gemaakt voor het voorwoord van Steve Thompson, de scriptschrijver voor de BBC-serie? Wordt het verhaal ongepast geacht voor de huidige tijd?

Waarschijnlijk is het omdat in de oorspronkelijke Britse versie niet voorkwam. Dit verhaal werd toegevoegd voor de Amerikaanse editie, waar het voor wat ophef zorgde. Volgens sommigen moesten bepaalde passages in dit verhaal worden gezien als een verwijzing naar een schandaal rondom een beroemdheid.

Wat kun je verder nog zeggen over een boek dat al meer dan een eeuw de lezer betovert. Dat generatie naar generatie weet te boeien? “De Memoires van Sherlock Holmes” is een klassieker. Meer hoef je er niet over te zeggen.

Waardering: 9-/10


Lees “De Memoires van Sherlock Holmes” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.