De belofte – Stephan van Erp

Titel: De belofte
Auteur: Stephan van Erp
Uitgever: SelfPub
ISBN: 978 90 825 7781 5

De zoektocht naar de waarheid…

Wanneer in de nacht van 11 maart 1979 Margje plots verdwijnt na een avondje stappen, stort de wereld van haar moeder, Johanna Wijnen, in. De politie wordt al snel ingeschakeld, maar ook zij vinden Margje niet terug. Het onderzoek loopt al snel dood.

Vijfendertig jaar later vraagt Johanna op haar sterfbed aan haar kleindochter Karlijn of zij de zoektocht naar Margje wil verderzetten. Karlijn, die rechten studeert, wil de laatste wens van haar grootmoeder graag volbrengen. Het lukt Karlijn om het dossier van Margje op tafel te krijgen in het vak “Dubieuze Zaken & Cold Cases“. Niemand weet dat het om haar tante gaat. De eerste stap is gezet. Zal Karlijn er in slagen om het raadsel van de verdwijning van Margje op te lossen?

Spannende roman

Met “De belofte” heeft Stephan van Erp een mooie in intrigerende roman neergezet. Een roman, maar wel een vol met spanning. Een verhaal dat het heden en het verleden weergeeft, en draait rond de vraag wat er met Margje is gebeurd.

Vanaf het eerste hoofdstuk is de spanning in “De belofte” aanwezig. Je merkt dadelijk dat er iets is gebeurd dat niet deugd, wat ervoor zorgt dat je snel verder wilt lezen. Na een eerste kennismaking in het verleden, springt het verhaal na enkele hoofdstukken naar het heden. Vanaf dan draait het rond Karlijn en haar zoektocht naar de waarheid.

Vlot en verrassend

Het verhaal wordt grotendeels verteld vanuit het standpunt van Karlijn. Zij is de spilfiguur die een onderzoek start naar wat er met Margje gebeurd is. Aan de hand van het onderzoeksdossier en haar vragen aan familie, vroegere rechercheurs,… komen we samen met Karlijn steeds dichter bij de waarheid. Of dat genoeg is moet nog blijken. In elk geval leidt het tot een verrassend plot. Met hier en daar een vleugje spiritualiteit.

Stephan van Erp heeft een aangename schrijfstijl. Hij schrijft vlot en duidelijk, zonder veel moeilijke woorden. De hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte, maar het grote lettertype en vele gebruik van alinea’s maakt dat het verhaal vlot leest. De hoofdstukken hebben elk ook een titel die bij het betreffende hoofdstuk hoort. Met plaats en datum. Daarnaast heeft de auteur er ook zijn werk van gemaakt om streek waar het zich afspeelt beeldend en gedetailleerd weer te geven. Alleen loop je hiermee het gevaar dat een overvloed aan detail soms de vaart uit het verhaal kan halen.

Accent op verdwijning

Omdat het accent op de verdwijning van Margje ligt, is de uitwerking van de personages in “De belofte” wat aan de magere kant. De karakters van de personages komen niet ten volle tot hun recht in het verhaal. Hoofdpersonage Karlijn is echter een uitzondering hierop, zij heeft wel een eigen karakter dat evolueert gedurende het verhaal. In het begin van het onderzoek is ze nog onzeker en vlucht ze in de drank wanneer het niet lukt zoals ze wilt. Maar dankzij de hulp van haar vriend geraakt ze hier bovenop en zie je haar zelf zekerder worden in het onderzoek.

Intrigerend

“De belofte” heeft mij aangenaam verrast. Het is een spannend en intrigerend verhaal. Hoewel het boek wordt aangeduid als een roman, vind ik het niet zo lezen. De spanning, de case van de vermiste Margje,…, doet allemaal meer aan een goede en vlot lezende thriller denken. Gelukkig maakt het label op zich niet uit, het is de inhoud die telt. En daarmee heeft Stephan van Erp alvast gescoord bij mij!

Waardering: 7/10


Lees ‘De belofte’ zelf!


Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.