CSI:Dubbelblind – Max Allan Collins

Titel: CSI:Dubbelblind
Auteur: Max Allan Collins
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 611 2075 9

“Dubbelblind” is voor mij, na “Hartslag”  het tweede CSI-boek dat ik lees. En het leest stukken prettiger.

De verhaallijn is zoals je dat als CSI-kenner eigenlijk zou verwachten: er wordt een lijk gevonden. Dit keer in een casino. En tegelijkertijd wordt er een lijk gevonden in een bouwput. Het ene lijk is vers, het andere is overduidelijk al jaren dood. Twee totaal verschillende zaken dus. Alhoewel, bij nadere inspectie lijken er een paar overeenkomsten te zijn. Aan het CSI-team om te achterhalen of er een link bestaat en wie er achter de moorden zit.

De schrijfstijl van dit deel is enorm verschillend dan die in “Hartslag“. Geen flauwe taalvondsten of wannabe literaire diamanten. Geen suffe woordgrapjes. Maar gewoon een verhaal, waarin ook de onderlinge relaties uitgediept worden.

Ergens verbaast me dit. Want “Hartslag” was al de vijfde in de reeks CSI-boeken, met “CSI:Dubbelblind” als nummer zes. Vanwaar die stijlbreuk? Dat een eerste deel en tweede deel sterk verschillen is niet zo vreemd; als schrijver hoor je reacties van je publieke en pas je je werk een beetje aan. Sowieso, maak je groei door. Maar van deel vijf naar deel zes zo een groot verschil, dat is apart. Ik ben heel benieuwd naar de eerdere delen. Was deel vijf nu een experiment, of deel zes? Gelukkig heb ik nog een hele stapel liggen, dus ik zal er snel achter komen.

In ieder geval is “CSI:Dubbelblind” lekker leesvoer. Een makkelijk toegankelijke thriller, met personages die voldoende worden uitgediept om te “leven”. Literaire prijzen zal het niet in de wacht slepen, maar wat maakt dat nu uit? Af en toe willen we toch ook gewoon ontspannen? Dan is dit boek een prima keuze.

Waardering: 7/10


Lees “CSI:Dubbelblind” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.