Bella Italia – Suzanne Vermeer

Titel: Bella Italia
Auteur: Suzanne Vermeer
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9987 5

Hans schepte de boerenkool op zijn bord en grijnsde naar zijn elfjarige zoon Niels. ‘Buiten is het snertweer en wij zitten heerlijk binnen aan de boerenkool, wat kan een mens zich nog meer wensen?’
‘Waarom eten we dan geen snert?’

Al meteen bij de opening van het boek is de toon gezet. Een oer-Hollands boek. Waarin niets, maar dan ook niets, aan het inlevingsvermogen of fantasie van de lezer wordt overgelaten. Alle gebeurtenissen, personages en locaties worden tot in detail beschreven of door de personages gedacht of vertelt. In een eendimensionale schrijfstijl zonder metaforen of andere stijlelementen dat de lezer doorgaans zoveel leesplezier geeft.
‘Hans kom eens.’
Hij stond op liep naar het bureau en ging achter Petra staan. De felle, vrolijke kleuren lichtten van het beeldscherm op. Het was de homepage van een resort. Zo te zien ergens in Italië.
‘La Regina di Garda,’ las Petra voor. ‘De koningin van het Gardameer.’ Ze klikte op een van de vakjes rechts boven in het beeld. ‘Deze camping ligt pal aan het Gardameer, in de buurt van Verona en ruim honderd kilometer van Venetië. Daar wilden we altijd nog eens naartoe.’

Blijft alleen de verhaallijn over. Hoewel die voor een thriller heel erg dun is. Hans en Petra gaan met hun 11jarige zoon Niels kamperen aan het Gardameer. Het is een leuke gezellige vakantie tot Niels op een avond niet op tijd terug komt van een avondje campingdisco. De ongeruste ouders gaan op zoek en vinden hun zoon in shock naast het levenloze lichaam van zijn campingvriendje. Een zwerver wordt achtervolgd. Hij verdrinkt in het meer en wordt postuum aangewezen als de schuldige. De rust keert terug in Italië. Tot er opnieuw een moord wordt gepleegd.

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van schrijver Paul Goeken. In juni is de schrijver overleden op 48 jarige leeftijd. Naar aanleiding van het boek All Inclusive, een heel andere stijl dan zijn voorgaande boeken, besloot hij tezamen met zijn uitgever om onder vrouwelijk pseudoniem te gaan schrijven. En niet zonder succes. Suzanne Vermeer werd een van de succesvolste Nederlandse thrillerschrijfsters. Van alle titels van Suzanne Vermeer, waaronder Cruise, De Suite en Zwarte Piste, zijn 650.000 exemplaren verkocht. Wie ze werkelijk was, bleef tot na Goekens overlijden een goed bewaard geheim. Ook zijn/haar laatste boek, Bella Italia staat al sinds het verschijnen in de boekentoptien. Het is pretentieloze vakantielectuur voor in de strandstoel. En daarna lekker laten liggen in de honesty-library van het hotel of de camping.

Waardering:   5/10


Lees “Bella Italia” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.