Als ik opsta voor ik doodga – Emily Koch

Titel: Als ik opsta voor ik doodga
Auteur: Emily Koch
Uitgever: Prometheus
ISBN: 978 90 446 3319 1

Het debuut van Emily Koch stond al een tijd op mijn lijstje. De inhoud sprak me wel aan en ik had hoge verwachtingen van dit boek.

” ‘Jij moet ook per se blijven leven, hé?’ zei hij, bijna fluisterend. Hij zuchtte andermaal.”  (p.38)

Alex ligt, na een klimongeval, al anderhalf jaar in coma. Hij lijdt aan het locked-in syndroom waardoor hij alles hoort en voelt maar op geen enkele manier kan reageren. Dit wordt doorheen het boek duidelijk gemaakt door zijn gedachten in cursief weer te geven. Op die manier kom je te weten hoe hij zou reageren en hoe hij over bepaalde zaken denkt.

Gevangen in je eigen lichaam

Verwachtingsvolle vastberadenheid veranderde in moedeloze twijfel” (p.13)

Tijdens zijn ziekenhuis opname krijgt Alex veel bezoek. Natuurlijk van zijn vriendin Bea. Verder komen ook goede vrienden Rosie en Tom vaak langs. Zus Philippa en vader Graham zitten ook vaak naast zijn bed. Zij bespreken met elkaar de toestand van Alex en de omstandigheden van het ongeval. Iedereen twijfelt er aan of het wel een ongeval was omdat Alex een goede klimmer was. Ook de politie heropent het onderzoek. Alex maakt dit allemaal mee zonder te kunnen reageren

Levenseinde

“Wanneer de familie eenmaal erkent dat hij niet zal herstellen, zouden we de mogelijkheid kunnen overwegen om bij een volgende infectie geen medicatie meer te geven. We kunnen ook de voeding stopzetten, maar daarvoor is een gang naar de rechtbank vereist. Bij bepaalde families ligt dat moeilijker dan de stekker eruit halen.” (p.188)

Uiteraard krijgt Alex ook mee hoe zijn familie en vrienden discussiëren over zijn leven. Heeft het allemaal nog zin? Zijn de tests die de artsen doen betrouwbaar? Wat zou Alex zelf willen? De gesprekken over hoe iedereen hier over denkt worden door Emily Koch wel mooi weergegeven in het boek.

Een aanrader?

Het boek neemt een intrigerende start, je wil weten hoe het zit met Alex. Waarom kan hij alles horen en voelen maar kan hij niet reageren? Maar jammer genoeg kabbelt het boek dan een beetje voort. Je leest wel hoe het onderzoek naar het “ongeval” wordt verder gezet, wie er allemaal verdacht wordt en of er nu echt een dader is. Maar eigenlijk gebeurt er te weinig om echt de spanning er in te houden. Omdat het boek in ik-vorm geschreven is spreekt het mij ook al minder aan. Jammer genoeg dus een boek dat ik al een tijdje wilde lezen, maar dat niet echt voldeed aan mijn verwachtingen.

Bovendien doet het boek ook erg denken aan een ander boek dat ik over dit onderwerp al eens las. Namelijk “Soms lieg ik van Alice Feeney”. Hierdoor kreeg ik vaak het gevoel dat ik het boek al een keer gelezen had, er zijn veel overeenkomsten in beide boeken en dat maakt het niet zo fijn lezen.

Waardering: 5/10


Lees “Als ik doodga voor ik opsta” zelf!


Koop bij bol.com

Eén reactie

  1. Dit boek heb ik ook gelezen helaas.

    Boeken die blijven doorgaan met het zoeken naar de dader vind ik sowieso al minder boeiend. Als het verhaal sterk in mekaar stak zou ik dit soort verhalen kunnen apprecieren… maar dit boek was saai en langdradig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.