Het Pleidooi – Steve Cavanagh

Titel: Het Pleidooi
Auteur: Steve Cavanagh
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7160 6

Stel, je treedt net in dienst bij een prestigieus advocatenkantoor en je hoogste baas vraagt je om even een document te ondertekenen als getuige. Wat doe je dan? Inderdaad. Je tekent. Dat deed de vrouw van Eddy Flynn ook. En dat heeft grote gevolgen…

David Child is de grondlegger van Reeler, een soort Facebook, maar dan beter. Zijn vermogen is gigantisch. En hij is klant van Harland en Sinton, het advocatenbureau waar de vrouw van Eddy Flynn voor werkt. Child wordt gearresteerd voor moord. En de FBI wil dat Flynn hem gaat verdedigen. Koste wat het kost zal Flynn ervoor moeten zorgen dat Child zijn prestigieuze advocaten ontslaat en in zee gaat met hem: een ex-alcoholist, wiens huwelijk op springen staat en die zich vooral bezig houd met kleine zaken. Flynn zou erom lachen, ware het niet dat de FBI weet dat Harland en Sinton zich bezig houdt met vuile zaakjes. En de handtekening van zijn vrouw staat op enkele documenten. Dus of Flynn werkt mee, of zijn vrouw gaat voor jaren de cel in.

Flynn gaat mokkend akkoord en slaagt er op slinkse wijze in Child tot zijn client te maken. Vervolgens wil de FBI dat hij Child zover krijgt te getuigen tegen Harland en Sinton. En Child weet inderdaad zat over de spelletjes van dit kantoor. Maar een deal weigert hij: hij is immers onschuldig.

Flynn trekt zich de haren uit het hoofd, het bewijs tegen zijn client is immers bijzonder overtuigend. Tot hij begint te twijfelen. En hij besluit dat hij Child niet gaat opofferen. Hij gaat zowel zijn vrouw redden, alsook Child vrijgesproken krijgen.Maar hoe?

Steve Cavanagh heeft er in zijn boek voor gekozen om de gebruikelijke rechtbankscénes (denk John Grisham) af te wisselen met actie en bedrog. Hierdoor werkt “Het Pleidooi” net zo verslavend als chocolade. Je wilt een klein stukje nemen, maar voor je het weet heb je de hele reep op. “Het Pleidooi” speelt zich af in 48 uur, waarin de hoofdpersoon amper slaapt. De tijd tussen pagina 1 en de laatste zin was ietsje langer, maar de hoeveelheid slaap was zeker vergelijkbaar. “Het Pleidooi” heeft me echt teveel slaap gekost! Wat een heerlijk boek. Wat spannend.

En hoe geweldig is het, dat Cavanagh een ex-oplichter als hoofdpersoon heeft gekozen. Je hoort weleens dat advocaten oplichters zijn, maar in dit geval klopt dat ook. En Flynn maakt in zijn zoektocht volop gebruik van zijn ervaring als oplichter. Maar dan voor de goede zaak.

Hierdoor krijg je nog het gevoel dat je iets leert ook nog, want Cavanagh geeft ons via de oplichterslessen van Flynn nog een mooi inkijkje in hoe de menselijke psyche in elkaar zit. Of het allemaal klopt wat hij zegt kan ik niet beoordelen, maar het klinkt bijzonder geloofwaardig.

“Het Pleidooi” heeft alles wat een boek nodig heeft om tot een mooie verfilming te komen. Althans, voorzover een boekverfilming mooi kan zijn. Want de echte boekenwurm weet: een verfilming valt uiteindelijk altijd tegen. En met een boek als dit kán dat eigenlijk ook niet anders…

Waardering: 8,5/10


Lees “Het pleidooi” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.