Het Proces – John Grisham

Titel: Het Proces
Auteur: John Grisham
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0070 9

Er is weer een nieuwe Grisham uit: “Het Proces”. En zoals bij zijn eerdere boeken: ook in dit werk weet hij van saai feitenonderzoek, graven naar vergeten wetjes en eindeloze verhoren een wervelend geheel te maken.

David Zinc heeft een goede baan bij een grote firma. Hij is gespecialiseerd in internationaal financieringsrecht en harkt per jaar drie ton binnen. Maar, zoals gebruikelijk in deze firma, hij werkt zich een slag in de rondte en heeft geen leven. Op een maandag knapt er iets bij hem. Hij draait zich om, stapt de lift weer in en verlaat het gebouw, om nooit meer terug te keren.

Hij zet het in een kroeg op een drinken om zijn nieuwe vrijheid te vieren en belandt op de een of andere manier bij een nogal schimmig advocatenkantoor waar hij met zijn stomdronken hoofd een baan weet te scoren. Eén van de partners heeft een grote zaak binnengehaald: een massaclaim tegen een pharmaceut wegens een niet-deugdelijk medicijn. We volgen het proces tussen een juridische grootmacht en een drietal onervaren procesadvocaten, waarbij het duidelijk is wie de underdog is.

Vierhonderd pagina’s krijgen we voor de kiezen, waarin Grisham een aantal leuke ontwikkelingen weet te introduceren. Deels zie je ze aankomen en verkneukel je al over het onheil dat de hoofdpersonen te wachten staat, maar een ander deel is zeker onverwacht te noemen.

We kunnen er eigenlijk kort over zijn: zelfs na twintig boeken is de man die wordt omschreven als “een van de succesvolste thrillerauteurs aller tijden” nog steeds niet ten prooi gevallen aan een writers’ block. Ook deze nieuwste Grisham is van de ongelofelijk hoge kwaliteit die je ervan verwacht. Als ik al een kritiekpunt over dit boek moet noemen, dan zal het zijn dat Grisham me van een aantal broodnodige uren slaap heeft beroofd. Maar…ik…moest…gewoon…doorlezen…!

Waardering: 9/10


Lees “Het Proces” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.