De Erfgenaam – John Grisham

Titel: De erfgenaam
Auteur: John Grisham
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0355 7

Seth Hubbard heeft geld. Veel geld. Maar hij heeft ook een dodelijke ziekte: longkanker. Hij besluit zijn dood (en de daaraan voorafgaande lijdensweg) niet af te wachten en pleegt zelfmoord door zichzelf te verhangen. Hij heeft het allemaal secuur gepland, want hij heeft zijn medewerker eerder opdracht gegeven op een bepaalde tijd ter plaatse te zijn, zodat het lichaam snel gevonden wordt. Ook heeft hij iets eerder een brief op de bus gedaan, samen met een handgeschreven testament. In dit testament vernietigd hij alle eerdere testamenten en onterft hij zijn kinderen. In plaats daarvan gaat 90% van zijn vermogen (geschat op 24 miljoen) naar Lettie Lang, zijn zwarte huishoudster. In de brief, gericht aan Jake Brigance, geeft hij Jake de opdracht zijn testament koste wat kost juridisch te verdedigen.

De onterfde kinderen zijn het hier natuurlijk niet mee eens.

Met “De erfgenaam” laat Grisham weer eens te meer zien dat hij zich niet alleen meester in de rechten mag noemen, maar ook meester in de juridische thrillers. Niemand anders kan een oersaaie kwestie als erfrecht zo ongelofelijk spannend neerzetten. En daar heeft hij niet eens extreme wendingen voor nodig. Integendeel, het grootste deel van het verhaal speelt zich af in en om de rechtszaal. Maar door terug te grijpen op Jake Brigance en diens geschiedenis wordt ook “de Erfgenaam” vanaf het begin gevuld met spanning. En ook de tegenstelling van blank en zwart, welke in Mississippi nog een grote rol speelt is een dankbare bron van spanningen.

Maar waar Grisham zijn meesterschap echt laat zien is de diepgang in de personages en hun juridische standpunten. Het kan haast niet anders dan dat jurist Grisham voor zijn boeken put uit zaken waar hij zelf in de beroepspraktijk mee te maken heeft gehad. En daardaar worden alle personages levend en zijn zelfs de meest irritante types (zoals de zwarte Civil Rights advocaat) op de een of andere manier weer sympathiek.

Heerlijk leesvoer!

Waardering: 9/10


Lees “De Erfgenaam” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.