Prins Borealis – Sandra Konst

Titel: Prins Borealis
Auteur: Sandra Konst
Uitgever: Bullseye Publishing
ISBN: 978 94 919 2060 8

Begin december vloog ik naar het Tromso (Noorwegen) in de hoop daar het poollicht te zien. Dit natuurfenomeen staat ook bekend als Aurora Borealis. Tijdens mijn verblijf had ik een aantal nachtelijke excursies gepland in de hoop dit schouwspel zelf te mogen zien. Uiteraard wordt je tijdens zulke excursies getrakteerd op een uitgebreide uitleg van het fenomeen. Maar de uitleg die Sandra Konst in haar kinderboek “Prins Borealis” geeft, is veel beter dan de “officiële” variant.

Mysterieuze opdracht

“Prins Borealis” gaat over Bor, een jongen die behoort tot de oorspronkelijke bevolking van Lapland, de Sami. Op een avond roept zijn opa hem bij zich. Bor krijgt een bijzondere opdracht, die hij zelf nog niet zo goed begrijpt.

Konst schreef “Prins Borealis” om kinderen mee te geven “dat de natuur prachtig is, bijzonder zelfs”. Ze gelooft dat het belangrijk is dat kinderen leren om fantasie en zintuigen volop in te zetten en de natuur te respecteren, omdat dit de manier is om jezelf te ontdekken.

Leren genieten

“Prins Borealis” is een leuk voorleesboekje, maar de echte educatieve waarde zit hem erin als je het verder voert. Neem je kind na het lezen van dit boekje mee het bos in, en geef hem of haar een vrolijk gekleurd zakje met dezelfde opdracht. Al snel zal er een wereld voor je spruit open gaan.

“Prins Borealis” is dan wel een kinderboek, maar zoals Konst zelf zegt: “Prins Borealis is voor alle kinderen!”. Dus ook voor kinderen van mijn leeftijd. En, zoals gezegd, vind ik het verhaal van Konst over de Aurora veel mooier en betoverender dan de wetenschappelijke verklaring.

Waardering: 7,5/10


Lees “Prins Borealis” zelf!


Koop bij bol.com (link)

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.