Otto-Jan zegt NEE tegen lezen – Tommy Greenwald

Titel: Otto-Jan zegt NEE tegen lezen
Auteur: Tommy Greenwald
Uitgeverij: Abimo
ISBN: 978 94 623 4037 4

Stel, je hebt een kind van een jaar of elf. En dat kind háát lezen. Wat kun je zo een kind dan beter geven dan een boek over een kind met een hekel aan lezen? Nou ja, heel veel dingen, eigenlijk, maar toch, dit is een uiterst geschikt boekje. Want de hoofdpersoon Otto-Jan heeft zo een ongelofelijke hekel aan lezen, dat hij alles op alles stelt om maar geen boeken te hoeven lezen. Dat werkt prima, want hij heeft een deal met een vriend. Otto-Jan leest alleen het eerste en laatste hoofdstuk en zijn vriend vat de rest samen. Maar dat dealtje loopt stuk en dan is het aan hem om zijn creativiteit in te zetten om niet gepakt te worden.

Omdat dit een boek is over (en voor) een jongen die lezen haat, is het opgebouwd uit ongelofelijk korte hoofdstukken. Zo zou het Guiness Book of Records makkelijk een record kunnen opnemen van kortste hoofdstuk, namelijk hoofdstuk 27: “Ziezo, dat is beter!”(p.85)

Gelukkig weet Otto-Jan dat hij zijn lezers moet aanmoedigen. Door erop te wijzen dat het leed echt niet veel langer duurt. Lekker satirisch boek. Maar of dat nu bedoeld is, of dat het toch echt pedagogisch bedoeld is weet ik niet.

Mooi is het moment dat Otto-Jan niet ontkomt aan een bezoekje aan de plaatselijke bibliotheek: “Ik keek om me heen naar al die andere mensen in de bib. Ze leken hier uit vrije wil te zitten. Wie waren deze mensen die het klaarblijkelijk prettig vonden om hier hun tijd te verprutsen met het staren naar woorden op een bladzijde? En er op de een of andere manier ook nog blij, gelukkig, tevreden of voldaan door werden ook? Er waren zelfs mensen die de krant lzazen, stel je voor! De krant! Terwijl je gewoon online kunt gaan en met een snelle blik op de headlines alles weet wat je verondersteld wordt te weten?” (p.71)

En ook met het idee dat je je niet moet laten afleiden bij huiswerk wordt korte metten gemaakt, terwijl schrijver Greenwald ondertussen alle belangrijke thema’s van de doelgroep (10-12 jarigen) bespreekt. Of het nu gaat om de oudere zus, verliefdheden of wie populair is of niet… Greenwald maakt het luchtig en daardoor toegankelijk. Eigenlijk is dit gewoon een heel leuk boek.

Waardering: 8/10


Lees “Otto-Jan zegt NEE tegen lezen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *