Ko met de vlo – Herman A. Hoetink

Titel: Ko met de vlo
Auteur: Harman A. Hoetink
Uitgever: Quisqueya
ISBN: 978 90 760 7600 3

Een kinderboek op LekkerLezen.net? Dat doen ze toch eigenlijk niet? Inderdaad hebben we tot nu toe weinig tot geen kinderboeken besproken, maar daar zit geen plan achter. Het is er gewoon nooit van gekomen. Toen we werden benaderd of we “Ko met de vlo” wilden bespreken hebben ik wel even getwijfeld. Kan ik dit wel? Ervaring met het genre heb ik niet. Aan de andere kant: we willen mensen aan het lezen brengen. En de kiem van de liefde voor het lezen wordt gelegd bij het voorleesmomentje.

Maar ja, we hebben het zo druk. Het is zo een gedoe om de kinderen op bed te krijgen. Eigenlijk heb ik na een dag werken helemaal geen fut om ook nog leuk een verhaaltje te lezen. Ja, natuurlijk wil je quality time met de kids, maar wanneer heb je dan tijd om zélf even te ontspannen. Je moet zo veel en er zitten te weinig uren in de dag.

“Ko met de vlo” is dan het perfecte boek om aan je kind(eren) voor te lezen. Het verhaal(tje), dat leuk is geïllustreerd door Hannah Botma, gaat over Ko die op een dag kennismaakt met een vlo. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk, wat mensen er ook van vinden.

Zen momentje

Natuurlijk heb jij, lezer van deze recensie, het allang door. Maar toen ik de mails heen en weer stuurde met de uitgever viel het kwartje écht niet. De boodschap van “Ko met de vlo” ligt er enorm dik bovenop. En toch pikte ik hem niet op, ondanks het feit dat ik toch al meerdere boeken over hetzelfde thema las. Zoals dit boek, dat zich puur op een wat volwassener publiek richt. Waarschijnlijk door de stress…

Bizar toch?

Een goed kinderboek (of film, of welk medium dan ook) heeft iets voor het kind én voor de volwassene. Zo is het voor iedereen leuk. En als je als volwassene plezier hebt, straal je dat uit. Dat vergroot de liefde voor het lezen. “Ko met de vlo” heeft, in al zijn eenvoud, deze dubbelheid.

Boodschap

Hoetinks’ boodschap is simpel. Maar zo belangrijk. Vooral in een tijd waarin we steeds hogere eisen aan kinderen stellen. Een tijd waarin veel te jonge kinderen al veel te vaak getest worden en al veel te vroeg leren dat ze competitief moeten zijn. Dan is “Ko met de vlo” een goede reminder voor ze. Een les dat er meer is. Misschien helpt het kinderen om zelf hun eigen “vlo” te vinden.

Waardering: 8/10


Lees “Ko met de vlo” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.