Het Verloren Volk – Inge Hulsker

Titel: Het verloren volk
Auteur: Inge Hulsker
Uitgeverij: Inge Hulsker
ISBN: 978 90 819769 0 9

Inge Hulsker brengt zelf haar jeugdboek “Het verloren volk” uit. Waarom ze kiest voor zelfbeheer, wordt niet duidelijk via haar site. Wel is er te lezen dat ze eigenlijk pas een half jaar geleden besloot serieus werk te maken van haar hobby schrijven. Jammer is wel dat de site niet aansluit bij de doelgroep van het boek, de extra’s waarnaar verwezen wordt achterin het boek, vallen (nog) tegen. Maar goed, het gaat hier niet om het recenseren van een website.

Ze heeft me in elk geval nieuwsgierig gekregen, voldoende een blik op haar digitale wereld te werpen. Hier leer ik in elk geval dat “Het verloren volk” het resultaat is van de “national novel writing month”. Het idee achter dit internationale project is om in één maand (november) een boek van 50.000 woorden te schrijven.  Tijdens dit proces krijg je steun en feedback van andere schrijvers die op datzelfde moment een verhaal uitbroeden. Oké, tijd om naar het resultaat te kijken.

“Het verloren volk” gaat over drie volken, die dicht bij elkaar wonen, maar onderling eigenlijk weinig contact hebben. Tot op een dag van ieder volk een persoon op het zelfde moment aanwezig is op het neutrale land Buiten. Sanne, een jongvolwassen Laan, Robbie, kind van de Doogers en Kees, een Weer van middelbare leeftijd verdwijnen op raadselachtige wijze, waarna ieder volk op zijn eigen manier een reddingsactie start. Sanne, Robbie en Kees zijn door dit toeval echter wel aangewezen op samenwerking, willen ze dit avontuur overleven. Om hun queeste tot een goed eind te kunnen brengen moeten steeds de andere twee vertrouwen op de specifieke kwaliteit waarin elk van de volkeren uitblinkt. Ondertussen komen ze steeds meer te weten over de legende van het verborgen volk.

“Het verloren volk”  laat zich lezen als een sprookje, een verhaal met een moraal. “Het verloren volk” lijkt gebaseerd op de verhalen die een ouder verzint voor zijn kinderen voor het slapen gaan. Ondanks de boodschap die erin vervlochten zit, wordt het nergens zwaar, maar ook niet heel spannend. Doordat de reisgenoten van drie verschillende generaties zijn vullen ze elkaar goed aan: de stabiliteit van de volwassene, de kwieke geest van de jeugd en het onderzoekende van de jongvolwassene. De opdrachten worden zonder grote weerstanden overwonnen en natuurlijk is er en happy end.

Een leuk boek voor een achtjarige verwacht ik. Hulsker flirt met de volkerenstrijd die we van Tolkien kennen, een schrijver die ook met een kinderboek begon. Ze mist echter de diepgewortelde fictieve historie die bij Tolkien bij “de Hobbit” al wel merkbaar is. Toch, een schrijfster die potentie heeft.

Waardering: 7/10


Lees “Het Verloren Volk” zelf!

– Helaas, niet meer verkrijgbaar –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *