Handboek voor Superhelden – Elias & Agnes Vahlund

Titel: Handboek voor superhelden
Auteur: Elias & Agnes Vahlund
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 978 90 896 7294 0

“Handboek voor superhelden” is een ideaal kinderboek. Prettig om uit voor te lezen, maar ook prima geschikt om zelf te lezen. En natuurlijk met een verhaal dat inspireert en prikkelt.

Hoofdpersoon is Lisa, 9 jaar oud. Omdat haar moeder naar het buitenland moet, woont ze bij haar oma. Dat betekent een nieuwe school. Omdat ze nogal grote oren heeft, wordt ze al snel gepest. Op een dag ontvlucht ze haar belagers door de bibliotheek in te duiken. Daar vindt ze op een schap het “Handboek voor Superhelden”. Of eigenlijk, het boek vindt haar. Ze begint te lezen en besluit te gaan oefenen om zelf een échte superheld te worden.

Visueel, maar geen graphic novel

Het boek “Handboek voor Superhelden” van Elias en Agnes Vahlund is erg visueel ingesteld. Om te zeggen dat het een stripboek is, doet echter geen recht aan dit boek. En voor een graphic novel zijn de illustraties net wat te vriendelijk, zacht. De illustraties, in pasteltinten (?) zetten een heel fijne sfeer neer. Zelfs wanneer Lisa belaagt wordt door haar pestkoppen, straalt het Handboek vriendelijkheid uit, wat uitnodigt om verder te lezen.

Natuurlijk bevat ook dit kinderboek een leerzame boodschap. In dit geval een oproep om niet zomaar toe te laten dat jij (of een ander) gepest wordt. De schrijvers nodigen kinderen die zelf gepest worden uit om hulp te zoeken, bij een vertrouwenspersoon of de kindertelefoon.

Maar hopelijk hoeft het niet zo ver te komen, want “Handboek voor Superhelden” biedt ouders (en verzorgers) voldoende aanknopingspunten om het onderwerp pesten tussen neus en lippen met hun kind te bespreken.

(Minstens) 10 avonden voorleesplezier

Als je de hoofdstuk indeling van het boek aanhoudt, geeft “Handboek voor Superhelden” voldoende voorleesmateriaal voor 10 keer bedtijd (en nog ontelbare keren nalezen, natuurlijk).

Ik ben misschien dan wel 30 jaar ouder dan de doelgroep, maar ik ben fan.

Waardering: 7,5/10


Lees “Handboek voor Superhelden” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.