De Zevensprong – Tonke Dragt

Titel: De Zevensprong
Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold Amsterdam
ISBN: 90 258 4632 7

“De Zevensprong” is een klassieker van Tonke Dragt, schrijfster van onder andere “Brief voor de koning”. Het boek werd geschreven in 1967 en in 1981 werd er een televisieserie van gemaakt.

Frans van der Steg is leraar op een basisschool. In zijn lessen vereist hij rust en orde, maar aan het einde van de dag vertelt hij zijn kinderen altijd een verhaal over Frans de Rode, die vele avonturen beleeft. Op een dag weet hij niet goed meer wat hij zijn kinderen moet vertellen en hij verzint dat hij op een brief wacht.

Wanneer hij na school thuiskomt bij zijn hospita, ligt er daadwerkelijk een brief voor hem. Daarin wordt hem verzocht om bij de schrijver van de brief te komen. Een rijtuig zal hem ophalen. Frans is nieuwsgierig en een beetje achterdochtig, maar omdat hij zijn kinderen graag een leuk verhaal wil vertellen, gaat hij toch op de brief in. De schrijver ervan blijkt Graaf Grisenstijn te zijn en hij laat Frans ophalen met een ouderwets rijtuig. Dan krijgt Frans echter argwaan en hij stapt halverwege uit. Hij ontmoet de Brozem die hem uiteindelijk naar huis brengt.

Later gaat hij toch eens terug naar de plek waar hij uitgestapt is, de Zevensprong. Daar maakt hij kennis met Roberto “die sprekend op de Brozem lijkt“ en magiër Jan Thomthidom.

Thomthidom nodigt Frans bij hem uit en langzaam maar zeker raakt Frans verstrikt in een geheim dat alles te maken heeft met de Zevensprong. In een kasteel dat het Trappenhuis wordt genoemd, woont Graaf Grisenstijn met zijn neefje Geert-Jan. Over het Trappenhuis gaat een gerucht dat er een schat verstopt zou zijn en alleen Geert-Jan zou de schat met hulp van een onbekende kunnen vinden. Graaf Grisenstijn loert echter ook op de schat.
Frans de Rode wordt aangesteld als gouverneur van Geert-Jan en in opdracht van de Samenzweerders moet hij proberen Geert-Jan te helpen de schat te vinden.

De Zevensprong is eigenlijk een kinderboek, maar ik heb ervan genoten. De eerste hoofdstukken waren af en toe verwarrend, er gebeurde veel en er werden veel mensen geïntroduceerd. Ook later was het soms niet helemaal duidelijk: is Roberto dezelfde persoon als de Brozem, of toch niet? Maar het boek is zo geschreven dat je door wil blijven lezen. Het leest heerlijk vlot en sommige delen zijn best spannend. Het is niet alleen een boek wat veel kinderen zal boeien, ook volwassenen zullen er van kunnen genieten, zoals ik gedaan heb.


Lees “De Zevensprong” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *