Wat ALS…? De avonturen van Pinkie – Anton Minkels

Door: Songul Arslan

Titel: Wat ALS…? De avonturen van Pinkie
Auteur: Anton Minkels
Uitgever: Aerial Media Company
ISBN:  978 94 026 0400

Anton Minkels is consulent bij MEE. Dit is een organisatie die mensen met een beperking en hun netwerk op alle levensgebieden en in alle levensfasen ondersteunt. Hij begon met het schrijven van de avonturen van Pinkie, een superschattig en roze, donzig schaapje. In eerste instantie was het alleen voor zijn eigen kinderen bestemd maar er was zoveel belangstelling voor dat de avonturen van Pinkie zijn uitgegeven door Aerial Media Company.

In “Wat Als…?” wordt de oudste broer van Pinkie, Jantje, ziek. Jantje was altijd het snelste met tikkie spelen, en plotseling krijgt Jantje de ziekte ALS. ALS staat voor amyotrofische laterale sclerose en is een ziekte waardoor men de controle over de spieren verliest en verlamd raakt. Iemand met ALS wordt nooit meer beter. Het is een ziekte waar nog maar weinig over bekend is en het heeft veel impact op degene die aan deze ziekte lijdt maar ook op de betrokkenen. Jantje weet in eerste instantie niet dat hij deze ziekte heeft. Door de vrouw des huizes, boerin Toos en haar man boer Toos wordt Jantje meegenomen naar de dokter. Ze weten dat er iets met Jantje aan de hand is.

Het bijzondere van dit boek is dat het een kinderboek is maar dat er een zeer volwassen en moeilijk onderwerp in wordt behandeld. Daarnaast wordt er op een respectvolle manier met rouw omgegaan. Rouw is niet iets waar makkelijk over wordt geschreven maar Anton Minkels lijkt het makkelijk af te gaan. Niet alleen kinderen hebben hier iets aan maar juist ook volwassenen, omdat volwassenen vaak niet weten hoe ze kinderen zoiets moeilijks moeten vertellen. Dit boek dient als perfecte gids om kinderen te vertellen over een ziekte.

Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van Pinkie, Jantje, boer Teun en boerin Toos, en vriendjes als Oellie, zoals het een goed kinderboek betaamt. Het boek eindigt met een vrolijke noot. Nergens wordt het deprimerend. Dit boek is praktisch om kinderen te informeren over een lastige ziekte als ALS of om hen te leren omgaan met rouw. Aangezien dit bij het leven hoort, hoort een boek als “Wat Als…?” in ieders boekenkast, kind of volwassene.

Waardering: 8/10

Lees “Wat ALS…? De avonturen van Pinkie” zelf!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.