Zij zijn God niet – Roger Vanhoeck

Titel: Zij zijn god niet
Auteur: Roger Vanhoeck
Uitgever: Abimo
ISBN: 978 94 623 4398 6

“Zij zijn God niet” is een jeugdboek, met een zeer volwassen thema. Centraal staan de Duitse tweelingzusjes Liesl en Gretl, geboren in 1924. Liesl is een gezonde meid, maar Gretl is gehandicapt. Liesl beschermt haar zusje zo goed mogelijk. Door hun hechte band voelt ze het wanneer haar zusje pijn voelt.

De opkomst van Hitler en de nazi’s lijkt eerst goed nieuws te zijn. Het gaat weer beter met het land, en hun vader haalt een mooi contract binnen om brood te leveren aan de psychiatrische kliniek. Broer Egbert maakt al snel carrière in de Hitlerjugend en de SS.

Als de combinatie van zorg en werk teveel wordt, kan Gretl in de kliniek worden opgenomen. Alleen klinken er steeds meer geluiden dat gehandicapten gesteriliseerd moeten worden. En misschien gaat het wel verder…

“Zij zijn God niet” benadert de horror van de Tweede Wereldoorlog vanuit een zelden gekozen invalshoek. De keuzes van Egbert staan ervoor borg dat je als lezer goed meekrijgt hoe fanatisme families kan verscheuren.

Omdat Vanhoeck een Vlaming is, schrijft hij zijn boek in die grappige Vlaamse variant op het Nederlands. Hierdoor klinken zinnen de Nederlandse lezer regelmatig wat krom in de oren. Soms herken je er Germanismen in, soms leid je de betekenis af uit de context. De dosering van deze taalkunsten is wat ongelijkmatig, waardoor sommige pagina’s net even té vol staan van dit soort lastig leesbare tekst. Gelukkig zijn dit de uitzonderingen en is het verhaal verder prima te volgen.

“Zij zijn God niet” is een interessant boek, dat de lezer aan het denken zet. Daarmee zou het prima kunnen worden ingezet in het onderwijs, om bijvoorbeeld parallelen te trekken tussen het “toen” en het “nu”, om daarmee ontwikkelingen te duiden en te plaatsen.

Waardering: 7/10


Lees “Zij zijn God niet” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.