Woestijnpiraten – Dan Walker

Titel: Woestijnpiraten (Luchtpiraten deel 2)
Auteur: Dan Walker
Uitgever: Van Holkema en Warendorf
ISBN: 978 90 003 5898 4

Ik moet eerlijk zijn en toegeven dat dit boek mij van te voren helemaal niet aansprak. Door de kaft en de omslagtekst komt het boek heel kinderlijk op mij over. Ondanks dat ik gek ben op Young Adult boeken én ook op kinderboeken, zijn de boeken die daar precies tussenin vallen niet echt wat voor mij. Ook is “Woestijnpiraten” niet het eerste deel, maar deel twee van de serie “Luchtpiraten”. Bij “Spookgezichten” was dit echter ook het geval en daar leverde dat totaal geen problemen op. Een beetje een huiverig begin voor mij dus, maar desalniettemin werd ik langzaamaan toch nieuwsgierig.

De Waterjuffer

We volgen in het verhaal Zoya DeLarose. In het vorige deel is zij schijnbaar ontvoert door luchtpiraten. Dit wordt niet heel duidelijk uitgelegd, maar ondanks dat zij niet vrijwillig is meegegaan is zij ondertussen goede vrienden met de luchtpiraten. Zij heeft zich helemaal gemengd met de bemanning van het schip de Waterjuffer en mag overal weer gaan en staan waar ze wil.

Als één van de bemanningsleden jarig is, wil Zoya voor hem een prachtig cadeau halen. Zij weet wat hij het liefste zou willen hebben, namelijk een vliegeniersbril zoals die in het museum waar ze laatst zijn geweest. Voor Zoya is het geen probleem om zo’n bril te vinden. Zij is immers een fantastische dief en gaat dan ook meteen op pad om de bril ongezien uit het museum mee te nemen.

Helaas is zij niet de enige die deze avond op stelen is uit gegaan. Natuurlijk weet Zoya zich weer in de nesten te werken. Tijdens dit avontuur vangt Zoya ook nog geruchten op dat haar grote vijand Lendon Kanes, die zij in haar vorige avontuur (“De Luchtpiraten”) toch echt dacht te hebben verslagen, terug is van weggeweest. Extra reden voor Zoya om te zorgen dat zij zo snel mogelijk terug is bij de bemanning van de Waterjuffer om hen te waarschuwen.

Spanning

Woestijnpiraten” is een typisch kinderboek. Het belangrijkste van het verhaal is dat het spannend is en dat hoofpersoon Zoya overkomt als een echte held! Van verdere karakterontwikkelingen is niet echt sprake, blijkbaar is dit al in het vorige deel gebeurd. Ook wordt niet echt duidelijk wat de relatie is tussen Zoya en de rest van de bemanning. Waarom is Zoya ontvoerd en waarom lijkt ze dit nu niet erg meer te vinden? Deze vragen blijven onbeantwoord.

Natuurlijk is er een onvermijdelijke confrontatie met Zoya’s grote vijand Lendon Kanes. Dit vond ik heel erg spannend geschreven en was het enige gedeelte van het boek waar ik echt als een speer doorheen vloog. Het boek wordt goed opgebouwd naar deze climax en stelt, als het moment eindelijk daar is, niet teleur. Het zou mij niet verbazen als er nog vele boeken volgen in deze serie.

Los te lezen?

Waar het voor andere boeken wel gewerkt heeft, was dit duidelijk een serie waar je de boeken niet apart van kunt lezen. Eigenlijk begreep ik helemaal niets van de karakters en hun onderlinge relaties. Wel was het verhaal speels en spannend en uitermate geschikt voor kinderen. Al duurde het bij mij heel lang, aan het einde heeft “Woestijnpiraten” me toch weten te grijpen. Hierdoor heeft het uiteindelijk dan ook een voldoende weten te krijgen.

Als er nog een vervolg komt in de serie, hoop ik dat Dan Walker meer elementen van de vorige boeken uitlegt, zodat het boek begrijpelijker gemaakt wordt. Ook zou het leuk zijn als de andere karakters uit het boek meer aan bod komen en niet alles alleen maar draait om de heldin Zoya. Ik ben wel erg benieuwd of mijn beoordeling anders was geweest als ik “Luchtpiraten” wel had gelezen. Deze staat dan ook nu op mijn lijstje om nog te lezen!

Als je op zoek bent naar een leuk en spannend boek voor jonge kinderen, heb ik op dit verhaal weinig aan te merken.

Waardering: 6/10


Lees “Woestijnpiraten” zelf!


Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.