Thirteen reasons why – Jay Asher

Titel: Thirteen Reasons Why
Auteur: Jay Asher
Uitgever: Lemniscaat Rotterdam
ISBN: 978 90 477 0326 6
Taal: Nederlands

“Thirteen reasons why” van Jay Asher heeft als ondertitel een testament. Het boek is dan ook het ietwat vreemde testament van tiener Hannah Baker.

Clay Jensen krijgt op een dag via de post een schoenendoos met cassettebandjes. De cassettebandjes blijken ingesproken te zijn door zijn klasgenote Hannah Baker, die een aantal weken daarvoor zelf haar leven heeft beëindigd. De cassettebandjes, dertien in totaal, zijn haar laatste woorden waarin ze verschillende klas- en schoolgenoten aanwijst als de reden van haar zelfmoord. Clay begrijpt er niets van. Hij was al tijden in stilte verliefd op Hannah en op één avond vlak voor haar dood na, heeft hij haar eigenlijk nooit gesproken. Hij begrijpt dan ook niet waarom hij een van de ontvangers van de cassettebandjes is. Hannah heeft namelijk bepaald dat ieder die op de bandjes genoemd wordt, de cassettes moet ontvangen. Trouw wordt haar testament dan ook doorgestuurd, met Clay als een van de laatste ontvangers. Elke cassette is gewijd aan iemand die op een of andere manier schuld heeft aan Hannah. De genoemde personen schaadden haar vertrouwen, begluurden haar of bedrogen haar. Door deze mensen en gebeurtenissen kwam Hannah tot haar wanhopige, laatste daad. Via de cassettes moet Clay dit verhaal aanhoren.

“Thirtheen reasons why” is zo opgedeeld dat het handig te herkennen is welk deel van Clay en welk deel van Hannah is. De tekst van Hannah’s cassettes is in het blauw gedrukt, met Clays opmerkingen in het zwart ertussendoor. Zo ben je precies op de hoogte van de gevoelens van beide en leef je helemaal met de twee tieners mee.  Het boek is niet in een hoogstaande stijl geschreven en daarmee niet erg bijzonder, maar het verhaal is zo indrukwekkend dat je in een ruk door wil lezen.

Het grijpt je en laat je tot het einde niet meer los. Zo heeft het boek dezelfde uitwerking op de lezer als de tapes op Clay hebben. Ik vond het einde een beetje een anticlimax. Er wordt verteld met welke tekens je kunt herkennen dat iemand misschien zelfmoord wil plegen en op het eind van het verhaal rent Clay meteen naar een meisje toe dat zich anders gedraagt dan anders. Dat geeft het boek een ontzettend moralistische boodschap mee en dat vind ik erg zonde. Het geeft het verhaal ook hoop mee en dat is bij zo’n zwaar verhaal zeker niet verkeerd, maar ik vind het in dit geval afbreuk doen aan het boek. Ook vind ik een beetje ongeloofwaardig dat alle dertien personen die zich tegenover Hannah niet van hun beste kant hebben laten zien, wel erg braaf de cassettes doorsturen.

Desalniettemin is het een prachtig boek en het zware onderwerp is toch goed uitgewerkt. Doordat Hannahs cassettes in het blauw afgedrukt zijn, hoor je als het ware wat het meisje te vertellen heeft en deze stijl greep me aan. “Thirteen reasons why” heeft met recht 57 weken op de Amerikaanse bestsellerlijst gestaan.


Lees “Thirteen Reasons Why” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *