Sam Smith: Operatie Onkwetsbaar – Jonas Boets

Titel: Sam Smith – Operatie Onkwetsbaar
Auteur: Jonas Boets
Uitgeverij: Manteau
ISBN: 978 90 223 3062 3

Wat als je als superspion zélf wordt verdacht van moord?

Sam Smith zit op “De School” waar hij een opleiding krijgt tot geheim agent. Hij assisteert er professor en uitvinder January bij een nieuw geheim project: Operatie Onkwetsbaar.

Professor January wordt echter vermoord. Sam geldt als verdachte nummer één. Het bewijs lijkt sluitend: hij is gefilmd bij het lichaam. Alleen kan Sam zich niets herinneren van de moord. Noch van de weken ervoor. Hij herinnert zich dus ook niets van project Onkwetsbaar. 

De enige die niet gelooft dat Sam de moordenaar is, is zijn beste vriendin Daphné. Terwijl Sam in de cel zit, gaat Daphné op onderzoek uit. Ze wil koste wat het kost haar vriend uit de cel krijgen en de echte moordenaar vatten. Ze heeft één week de tijd voor het proces begint. Maar hoe begint ze hieraan als Sam zich niets herinnert?

“Sam Smith – Operatie Onkwetsbaar” van Jonas Boets is het negende deel uit de reeks rond superspion Sam Smith. Dit deel is perfect los te lezen van reeks, al is het natuurlijk altijd leuker als je de vorige delen hebt gelezen.

“Operatie Onkwetsbaar” is net als de voorgaande boeken erg vlot geschreven. Goed leesbaar lettertype met redelijk wat witruimte tussen de zinnen, waardoor het extra snel leest. Het taalgebruik is begrijpelijk, buiten misschien wel hier en daar eens een Vlaams woord.

Het boek maakt veel gebruik van tijdssprongen. Er is een mooie afwisseling tussen Sam in de cel en de zoektocht van Daphné naar de moordenaar enerzijds, en de flashbacks naar Sam zijn ontmoetingen met professor January rond Operatie Onkwetsbaar anderzijds.

De flashbacks zorgen ook voor de grootste spanning in het boek. Je ontdekt als lezer gedurende het verhaal wat er juist gebeurd is met January en waarom Sam zijn geheugen kwijt is. De plot is mooi bedacht, al heeft Jonas Boets wel al sterkere delen geschreven in deze reeks.

Ik heb “Operatie Onkwetsbaar” met veel plezier gelezen. Het is uiteraard een boek voor een jonger publiek (10+), maar als volwassene kon ik er zeker ook van genieten. Ik had alle voorgaande delen reeds gelezen, dus was ik erg benieuwd naar deze. Qua spanning en plot zat het goed in elkaar. Vooral de opbouw en schrijfwijze van het boek zorgt ervoor dat je moeilijk het boek kunt wegleggen. En dat is voor een boek rond een spion zeker noodzakelijk.

Dit is voorlopig het laatste boek van Jonas Boets in de Sam Smith-reeks. Wat mij betreft mag er zeker nog een volgend deel komen.

Waardering: 7/10


Lees “Sam Smith – Operatie Onkwetsbaar” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.