Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman

Titel: Kruistocht in Spijkerbroek
Auteur: Thea Beckman
Uitgever: Geef een boek cadeau!
ISBN: 978 90 829 6952 8

Geef een boek cadeau is een fantastisch initiatief waar ik vanaf het begin in 2016 aan heb deelgenomen. Het idee van deze organisatie is om lezen weer populair te maken onder kinderen. Dit doen ze door elk jaar in februari een heel bekend kinderboek opnieuw uit te geven voor maximaal €3. Op deze manier hopen ze dat de boeken ook kinderen bereiken die het minder breed hebben. Daarnaast werken veel boekhandels ook mee aan dit initiatief en kun je deze boeken via hen aan een goed doel doneren. Ook worden veel boeken gratis aan scholen gegeven en komen de mensen van de organisatie bij veel basisscholen op visite. Kortom een initiatief dat ik heel graag wil ondersteunen.

Na de boeken “Oorlogswinter”, “Achtstegroepers huilen niet” en “Ronja de Roversdochter” was dit jaar het boek “Kruistocht in Spijkerbroek” van Thea Beckman aan de beurt. Tot mijn grote schaamte kon ik mij dit boek niet goed meer herinneren. Ik weet dat ik het ooit gelezen heb, maar voornamelijk de film van het boek heb ik goed onthouden. De hoogste tijd dus om het boek opnieuw te lezen.

Dolf

Het hoofdpersonage van dit boek is Rudolf (Dolf) Wega van Amstelveen. Hij meldt zich aan als proefkonijn voor het testen van een tijdmachine. Dit doet hij, omdat hij heel erg graag een riddertoernooi wil bijwonen in de Middeleeuwen. Hij heeft er een boek over gelezen en het lijkt hem super spannend om dit van dichtbij te zien. Dit is dan ook meteen het eerste verschil met de film dat ik mij niet meer kon herinneren. In de film gebruikt Dolf de tijdmachine ongeoorloofd, omdat hij zijn rotdag opnieuw wil doen.

Door een foutje komt Dolf niet bij het riddertoernooi, maar in Spiers. Daar is hij getuigen van een Kinderkruistocht. Als hij ziet hoe de zwakkere kinderen het tempo van de Kinderkruistocht niet kunnen bijhouden, besluit hij actie te ondernemen.

Kinderkruistocht

Dolf probeert met de leider van de Kinderkruistocht te overleggen om meer systeem aan te brengen onder de kinderen. Nicholaas, de leider, is volgens de kinderen door God gekozen om hen naar Jeruzalem te brengen. Samen met twee priesters leidt hij dan ook de Kinderkruistocht. Over de bedoelingen van deze priesters is Dolf nog niet zo zeker en daar blijkt hij later groot gelijk in te hebben.

Terwijl Dolf er voor zorgt dat er meer structuur komt in de Kinderkruistocht, probeert hij ondertussen weer naar zijn eigen tijd terug te komen. Zolang dit nog niet lukt, helpt hij alle kinderen met zijn kennis uit de twintigste eeuw. De kinderen zien dit als wonderen en behandelen Dolf dan ook met veel respect. Ondanks al zijn kennis, lopen hij en de kinderen tegen een boel problemen aan die ze samen proberen op te lossen.

Historisch en waardevol

Kruistocht in Spijkerbroek” is een boek dat je gelezen moet hebben! Naast het spannende en ontroerende verhaal over Dolf, zijn ook de historische waarheden in dit boek zeker de moeite waard om te lezen. Er wordt heel accuraat beschreven hoe de Kinderkruistochten vroeger te werk gingen. Ook laat het zien hoe het geloof in die tijd alles voor elkaar kon krijgen.

Thea Beckman heeft met het personage Leonardo Fibonacci da Pisa ook nog een leuk element willen toevoegen. Dolf leert deze jongen namelijk de Arabische cijfers. De wetenschapper Fibonacci wordt gezien als de eerste Westerse wiskundige die over wiskunde publiceerde sinds de Grieken. Het is een heel grappig idee dat hij bekend zou zijn geworden met de cijfers door Dolf die terug in de tijd is gereisd. Qua chronologie klopt dit helaas niet helemaal. Ondanks dat Fibonacci inderdaad leefde in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (1212), heeft hij al eerder over Arabische cijfers gepubliceerd.

Het is zeker de moeite waard om dit verhaal te lezen. Ik heb veel geleerd over die tijd en hun epidemieën en heksenbestrijdingen. Ook is het een mooi verhaal over de kracht van kinderen in hun onschuld en geloof. “Kruistocht in Spijkerbroek” is een boek dat niet in je boekenkast kan ontbreken.

Waardering: 8/10


Lees “Kruistocht in Spijkerbroek” zelf!

Koop bij bol.com

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.