Kees de Jongen – Theo Thijssen

Titel: Kees de jongen
Auteur: Theo Thijssen
Uitgeverij: Athenaeum – Polak & van Gennep
ISBN: 978 90 253 5332 2

“Kees de jongen”
is een van de meest bekende boeken van Theo Thijssen. Het boek verscheen al in 1923, maar sindsdien zijn er vele herdrukken verschenen en er is zelfs een film van gemaakt.

Het boek gaat over Kees Bakels, een doodgewone jongen van bijna 12 jaar. Zijn ouders hebben een schoenenwinkel in Amsterdam. Kees heeft een zusje , Truus, en een broertje, Tom. Er lijkt weinig bijzonders aan Kees te zijn. Hij gaat naar de lagere school waar hij een goede leerling is.

Maar Kees is een dromer met een grote fantasie. Vaak stelt hij zichzelf beter en succesvoller dan hij is. Als hij met een vriendje uit de klas meegaat met een schilder, hoopt hij stiekem dat de schilder meteen ziet dat hij, Kees, aanleg heeft voor schilderen. Of wanneer hij voor de gymnastiekdocent een boodschap doet en degens moet halen, hoopt hij dat de leraar hem zal aanbieden een lesje schermen te geven. Vanzelfsprekend blinkt Kees daar in zijn fantasie in uit.

Omdat Kees op de lagere school in het laatste jaar zit, mag hij een prijs uitzoeken. Zijn vader stelt voor dat hij een schaakbord kiest en Kees ziet het al helemaal voor zich. Zijn vader zal hem dan leren schaken, zodat hij daarna tegen zijn leraar kan spelen. Natuurlijk merkt de leraar meteen dat Kees een talent is en neemt hem mee naar een grootmeester in het schaken. Maar alles loopt heel anders dan Kees’ fantasie, als zijn vader plotseling ziek wordt.

Zijn vaders ziekte heeft grote gevolgen voor het gezin. Ze hebben het niet breed meer en verhuren hun opkamer aan de alleenstaande juffrouw Dubois. Maar de gezondheid van Kees’ vader verslechtert en ook de financiële situatie gaat achteruit. Het gezin heeft veel moeite om rond te komen, zeker als de winter nadert.

Ik vond het een goed en meeslepend boek. Ondanks dat het zich rond de vorige eeuwwisseling afspeelt – een postzegel kost een paar cent en een emmer kolen een kwartje – kon ik me goed inleven in het boek. Naarmate ik verder in het boek vorderde, zag ik wel in dat Kees’ dromen vergezocht waren, maar ik hoopte wel voor hem dat zijn fantasieën uit zouden komen. Het einde vond ik daarom ook wel een beetje teleurstellend, ik had Kees meer gegund.
Ondanks dat ik soms moeite had met het taalgebruik, sommige zinnen die in de tijd van het boek gebruikelijk waren, begreep ik niet altijd even goed. Toch is “Kees de jongen” een goed boek, het houdt je bezig. Het is met recht een klassieker uit de Nederlandse literatuur.


Lees “Kees de jongen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.