Janna – Maresa Jacobse

Titel: Janna (Zomers in Zuid-Frankrijk deel 3)
Auteur: Maresa Jacobse
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 978 90 8660 267 4

“Janna” is het derde boek in de reeks ‘Zomers in Zuid-Frankrijk’ waarin  elk boek draait om een andere puberende vakantieganger. In dit geval draait het, zoals de titel al doet vermoeden, om Janna. Janna heeft net 5-vwo succesvol afgesloten en staat dus op het punt om haar examenjaar in te gaan. Ze weet nog niet wat ze wil gaan studeren maar dat is van latere zorg: eerst gaat ze, net zo als vorig jaar, een zomer lang werken op een camping in Zuid-Frankrijk samen met haar broer Tim en diens vriend David.

Eenmaal gearriveerd, besluit Janna dat ze de zomer wil gebruiken om meer te bewegen en gezonder te eten. Als extra steuntje in de rug begint ze daarom een blog die draait om haar vakantiestekje, haar eetgedrag en sportiviteit. Al snel krijgt ze positieve reacties, en zo leert ze Sasja kennen. Janna en Sasja lijken over veel dingen hetzelfde te denken en bouwen al snel een online vriendschap op. In haar vrije uren blogt Janna wat af, maar het is de vraag of ze haar leven niet te veel laat draaien om haar eetgedrag. Ondertussen is daar ook nog Lily: een nieuw aantrekkelijk meisje op de camping dat toenadering zoekt tot Janna en vooral David.

Janna gaat op Lily’s vriendschapsavances in, maar tegelijkertijd is ze onzeker over Lily’s bedoelingen. Dat is overigens niet het enige waar Janna onzeker over is: dankzij haar nieuwe vriendschappen met Lily en Sasja twijfelt Janna meer en meer aan haarzelf. Dit leidt er toe dat Janna zich in een schemergebied bevindt ergens tussen ‘gezond eten’ en het hebben van een ‘eetstoornis’ in.

In het nawoord noemt Jacobse dat ze zelf 9 jaar aan een eetstoornis heeft geleden  en dat ze met “Janna” deze problematiek van een nieuwe invalshoek probeert te voorzien. Janna leidt nog niet het leven van iemand met een eetstoornis, maar er is ook niet bepaald sprake van louter een gezonde leefstijl. Vanuit dat punt benaderd, draait “Janna” vooral om zelfvertrouwen en wat het al dan niet hebben daarvan betekent voor de keuzes die je maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de waarde van dit boekje in die les ligt.

Janna” leest vlot weg, maar is te gezapig en simpel voor jongeren in de leeftijdscategorie van de hoofdpersoon. Mijns inziens is dit boek het meest geschikt voor meisjes in groep 8 of in de brugklas: de leeftijd waarop leerlingen uit de bovenbouw van de middelbare school het toppunt van cool lijken.

Zo kunnen ze nog op tijd van de fouten van Janna (en Jacobse zelf) leren terwijl ze wegzwijmelen bij deze pre-teen feelgood romantiek. “Beetje weinig (literaire) diepgang, zelfs voor een kinderboek..” hoor ik de kritische ouder/oom/tante/oma/opa nu denken. Maak je niet druk, zelfs Horatius zou trots zijn op deze vereniging van het nuttige met het aangename.

Waardering: 7/10


Lees “Janna” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.